**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

Komunalna policija obeležila početak rada

 

Komunalna policija obeležila početak rada

Prvi potpresednik vlade - zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je Promociji početka rada komunalne policije u Republici Srbiji, pri čemu se obratio prisutnima uz čestitke svim komunalnim policajcima koji stupaju na dužnost u Somboru, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Zrenjaninu, Požarevcu, Novom Sadu, Valjevu i Beogradu, kao i željom da građani ovih gradova odmah , u svakodnevnom životu, osete poboljšanja koja ova promena donosi.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova izražava veliko profesionalno zadovoljstvo početkom rada komunalne policije. Naime, dugo vremena je, širom Evrope, pa i kod nas dominirao koncept koji se oslanjao na reaktivno delovanje policije nakon nekog događaja, kada je već došlo do ugrožavanja bezbednosti. U svakodnevnom radu ta orijentacija se ispoljavala kroz stav da policija daje bezbednost građanima, umesto da je zajedno sa njima gradi. Pored toga, u ranijem periodu, ne samo u našoj zemlji, saradnja između različitih državnih organa koji s bave pitanjima bezbednosti nije bila dovoljno efikasna“, naglasio je ministar Dačić.

 

Komunalna policija obeležila početak rada

 

Razmatrajući nadležnosti komunalne policije, Dačić je istakao da će njen rad biti usmeren ka sprovođenju propisa iz nadležnosti gradova i opština, a posebno u pogledu komunalnog reda, zaštite životne sredine, javne čistoće i drugih poslova koji su od velikog značaja za građane, a koji su do sada opterećivali policiju koja nije imala dovoljno resursa da se s njima bavi na način na koji će to biti moguće komunalnim policajcima. „Potpuno sam siguran da će komunalna policija raditi na zadovoljstvu i interesu građana, te da ćemo sledeće godine biti u prilici da čujemo prve ocene njenog rada, pre svega one koje će dati sami građani“, dodao je.

 

Ovom prilikom osvrnuo se i na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da, u skladu sa savremenim trendovima u pogledu obavljanja policijskog posla, pripremi Strategiju razvoja Ministarstva unutrašnjih poslova. Strategija počiva na konceptu rada policije u zajednici, koja svoju ulogu ostvaruje u partnerstvu sa velikim brojem subjekata, kako drugih državnih organa, organa lokalne i teritorijalne samouprave, nevladinog sektora.

 

„Ministarstvo želi da podigne svoje kapacitete i ugled koje uživa kao institucija, što podrazumeva i unutrašnju reorganizaciju, i strateško planiranje rada, kako bi se stvorila što efikasnija policijska služba, koja manje košta građane Srbije a garantuje im viši nivo bezbednosti“, naglasio je ministar Dačić, i dodao da MUP želi da bude ključni nosilac evropskih integracija i da svojim radom garantuje vladavinu prava u skladu sa najvišim evropskim standardima.