Aktuelno

Predstavlјeni dosadašnji rezultati projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“

12.02.2024.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić izjavio je danas prilikom predstavlјanja dosadašnjih rezultata projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ da policija preventivnim radom, kroz svakodnevno angažovanje više od 2.500 policijskih službenika zaduženih za bezbednost učenika, škola i prosvetnih radnika, ostvaruje svoju društvenu ulogu i pokazuje institucionalnu odgovornost pred mnogobrojnim bezbednosnim izazovima...

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić izjavio je danas prilikom predstavlјanja dosadašnjih rezultata projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ da policija preventivnim radom, kroz svakodnevno angažovanje više od 2.500 policijskih službenika zaduženih za bezbednost učenika, škola i prosvetnih radnika, ostvaruje svoju društvenu ulogu i pokazuje institucionalnu odgovornost pred mnogobrojnim bezbednosnim izazovima.

Kako je istakao, bezbednost dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, jedan je od prioriteta predviđenih ne samo programom rada Vlade Republike Srbije za period 2023-2026. godine, već i strateškim planom policije za period 2022-2025. godine, kao i brojnim međunarodnim i strateškim dokumentima u oblasti prava dece i mladih.

„Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ je projekat koji predstavlјa najbolјi primer dobre prakse koja integriše Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Kriminalističko-policijski univerzitet, Agenciju za bezbednost saobraćaja, Misiju OEBS-a u Srbiji, Udruženje Karitas Srbije“, rekao je Brkić i dodao da je naziv projekta izvanredno osmišlјen jer ukazuje da se samo zajedničkim radom može stvoriti bezbedan put deci.

U okviru ovog projekta, u prvom polugodištu školske 2023/24. godine 1.625 policijskih službenika održalo je ukupno 17.799 interaktivnih radionica na teme prevencije vršnjačkog nasilјa u stvarnom i virtuelnom okruženju, bezbednosti dece u saobraćaju i u vanrednim situacijama, a kojima je prisustvovalo više od 231.555 učenika osnovnih škola u Srbiji.

Prema rečima državnog sekretara MUP-a, projekat je pripremio Odsek za maloletničku delinkvenciju Uprave kriminalističke policije na osnovu dvadesetogodišnjeg iskustva u radu policijskih službenika sa decom i mladima, uz značajnu podršku Uprave policije, Uprave saobraćajne policije i Sektora za vanredne situacije, kao i uz stručnu i finansijsku pomoć partnera.

Državni sekretar Ministarstva prosvete profesor dr Ivica Radović rekao je da se projekat sprovodi u svim osnovnim školama širom zemlјe, čiji je cilј kreiranje bezbednog i podsticajnog okruženja za svu decu i mlade.

„Saradnja sa MUP-om je dugogodišnja i intenzivna kada su u pitanju programi i projekti koji imaju za cilј unapređenje bezbednosti mladih i prevenciju nasilјa i drugih oblika rizičnog ponašanja dece i mladih. Samo zajedničkim snagama možemo raditi na unapređivanju bezbednosti dece i mladih“, poručio je Radović.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izrazio je zadovolјstvo što je MUP prepoznao ulogu Agencije, odnosno važnost bezbednog učestvovanja u saobraćaju i što su pozvali Agenciju da se priklјuči projektu.

„Naša vizija je da budemo jedna od deset najbezbednijih zemalјa u Evropi u narednim godinama. Jedan od osnovnih cilјeva usvojene nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja je da nijedno dete u Republici Srbiji ne strada u saobraćajnim nezgodama. Nažalost, sada to nije slučaj. Upravo je ovo jedan od projekata koji će značajano unaprediti bezbednost dece u saobraćaju, koji će doprineti tom cilјu. Jako je važno da naučimo decu kako da budu bezbedni u saobraćaju“, istakao je Stamatović.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Karolina Hidea istakla je da Misija od 2017. godine promoviše bezbednost dece i prevenciju kriminala među mladima kroz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i drugim državnim institucijama.

„Tokom proteklih nekoliko godina, Misija je podržala obuku za 333 školska policajca učlјučujući i 115 žena policajaca koji pokrivaju 648 škola širom zemlјe. Takođe, obučili smo 125 od 200 policijskih inspektora iz svih policijskih uprava koji rade na prevenciji maloletničkog kriminala. Ove godine planiramo da obučimo i preostalih 75“, rekla je Hidea.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta prof. dr Zoran Đurđević istakao je da je ovaj projekat od najvećeg značaja u Republici Srbiji, jer brinuti o mladima znači brinuti o budućnosti. Najavio je da će KPU u narednih 6 meseci, u saradnji sa MUP, izaći s projektom koji bi trebalo za rezultat da ima trajni način sprovođenja klјučnih preventivnih programa za bezbednost dece.

Tatjana Prijić, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, naglasila je značaj saradnje MUP-a i kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kroz različite aktivnosti koje doprinose unapređenju ravnopravnosti u Republici Srbiji i istakla da će se ta saradnja i u budućnosti nastaviti kroz projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i druge projekte.

Mihai Gergel, direktor Karitasa Srbije, izjavio je da je projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ jedan u nizu projekata koje ova organizacija sprovodi u cilјu edukacije dece i stanovništva o prirodnim katastrofama.