Актуелно

Стефановић и Молина о аргументима Србије против поновног разматрања захтева такозваног Косова за пријем у Интерпол

25.09.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић упознао је данас новоименованог амбасадора Краљевине Шпаније Раула Бартоломеа Молину са аргументима Србије против поновног разматрања захтева такозваног Косова за пријем у Интерпол...

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић упознао је данас новоименованог амбасадора Краљевине Шпаније Раула Бартоломеа Молину са аргументима Србије против поновног разматрања захтева такозваног Косова за пријем у Интерпол.

Стефановић је нагласио да од прошлогодишње Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, на којој није прихваћен овај захтев, није дошло ни до каквих промена које би утицале на промену одлуке о непријему такозваног Косова.

Он је подсетио и да би евентуални пријем довео до политизације ове професионалне полицијске организације, а да би једна од далекосежних последица била и расписивање потерница на основу политичких, а не полицијских критеријума.

Амбасадор Молина истакао је да Краљевина Шпанија остаје при свом ставу када је реч о статусу јужне српске покрајине, односно да једнострано проглашена независност представља грубу повреду међународног права.

Он је такође поновио да Шпанија пружа пуну подршку Републици Србији у процесу европских интеграција и посебно се осврнуо на досадашњи напредак у Поглављу 24 - правда, слобода и безбедност.

Стефановић и Молина су разговарали и о наставку сарадње полиција две државе, коју се оценили као веома успешну.

Министар је нагласио да постоји изузетна сарадња министарстава унутрашњих послова Србије и Шпаније, а као један од примера добре сарадње двеју криминалистичких полиција навео је и недавну заплену 800 килограма кокаина у близини Азорских острва.

Стефановић је оценио да је шпанска полиција један од најзначајнијих партнера српске полиције у борби против трговине наркотицима и изразио спремност МУП-а Србије за даље унапређење сарадње