Актуелно

Министар Гашић уручио решења о пријему у стални радни однос 161 припаднику МУП

05.12.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић данас је 161 припаднику МУП који су због нерешеног радно-правног статуса годинама радили на одређено, уручио решења о пријему у стални радни однос у МУП и истакао да од њих очекује да се одговорно односе према послу и да посвећено решавају проблеме у раду са којима се буду суочавали...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић данас је 161 припаднику МУП који су због нерешеног радно-правног статуса годинама радили на одређено, уручио решења о пријему у стални радни однос у МУП и истакао да од њих очекује да се одговорно односе према послу и да посвећено решавају проблеме у раду са којима се буду суочавали.

„Повод због којег смо данас овде вишеструко је значајан, јер смо са леђа 161 припадника МУП-а са нерешеним радно-правним статусом, скинули огромну бригу, а Министарству и мени лично као министру, велику одговорност и терет, јер смо успели да решимо проблем који траје готово две деценије. Као што сам већ рекао, у питању је 161 припадник МУП-а, од којих већи број годинама ради у Министарству на одређено време, и могу слободно да кажем да се преко ових људи преломила неусклађеност између статуса самофинансирајућег студента и одсуства законских решења која тај статус препознају када је у питању Криминалистичко-полицијска академија, данас универзитет“, нагласио је министар Гашић.

Истакао је да су они на КПУ стекли образовање које је МУП-у потребно, док нерешен радно-правни статус није био добар ни за МУП ни за њих.

„После дугогодишњих празних обећања, да ли због недостатка воље или знања, ови млади људи већ су готово били изгубили наду да ће им бити дата могућност да стечено знање и вештине трајно и у потпуности ставе на располагање МУП-у. Морам да признам да сам се и ја као министар сусрео са много законских и процедуралних ограничења, која су ме спречавала да се статус ових припадника МУП-а реши одмах, али сам чврсто одлучио да уз овлашћења којима располажем, вољу коју имам и стручност мојих сарадника који су ме подржали, нађемо начин да на овај вишедеценијски проблем ставимо тачку“, нагласио је министар Гашић.

Министар је објаснио да се неправда која је овим људима нанета најбоље види кроз пример припадника МУП који је, након дипломирања 2008, чекао пуних 11 година да започне радни однос у МУП-у, односно 15 година да добије решење о сталном радном односу, а које му је данас уручено.

„Њихове колеге које су као буџетски студенти дипломирали исте године, одмах су добили и посао у МУП-у и решење о сталном радном односу, док су они то решење чекали до данас. Урадили смо озбиљан посао, захваљујем се мојим сарадницима који су исказали изузетну вољу и посвећеност и показали да МУП има стручне људе, способне да, уз праву подршку, реше деценијске проблеме, како се овакве и сличне неправде не би понављале“, закључио је министар Гашић.

У име припадника којима су уручена решења о пријему у стални радни однос окупљенима се обратила Тања Ивковић, која се захвалила министру Гашићу и истакла да ће њене колеге и она оправдати указано поверење, да ће своје знање стално усавршавати и чувати нашу земљу и све грађане.

„Част ми је да се обратим у име свих нас некадашњих студената КПУ којима се данас остварује сан да заснујемо радни однос на неодређено време у МУП-у. Током школовања на КПУ, професори и старешине помогли су нам да усвојимо знање, стекнемо вештине и формирамо професионалне ставове које сваки полицијски службеник треба да поседује. Захваљујући блиској сарадњи КПУ и МУП пружена нам је могућност да кроз обављање послова у Министарству искажемо свој потенцијал, на основу кога смо данас формално-правно постали део велике породице чији је задатак да штити и унапређује безбедност грађана и имовине“, рекла је Ивковић.