Aktuelno

Brkić: Razvoj železničke mreže u Republici Srbiji zahteva novi pristup sagledavanja bezbednosnih izazova

06.12.2023.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić izjavio je danas u Beogradu da razvoj železničke mreže u Republici Srbiji zahteva novi pristup sagledavanja bezbednosnih izazova i dodao da će fokus biti na preventivnom delovanju u cilјu suzbijanja kriminalnih aktivnosti...

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić izjavio je danas u Beogradu da razvoj železničke mreže u Republici Srbiji zahteva novi pristup sagledavanja bezbednosnih izazova i dodao da će fokus biti na preventivnom delovanju u cilјu suzbijanja kriminalnih aktivnosti.

„Poseban akcenat biće stavlјen na međunarodnu saradnju zbog povezivanja brzom prugom Beograda sa Budimpeštom na severu i Skoplјa na jugu“, rekao je Brkić na 49. sastanku strateškog saveta organizacije RAILPOL, kojoj je Srbija po prvi put domaćin.

Od pristupanja ovoj organizaciji 2018, kako je naveo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije kontinuirano radi na podizanju nivoa bezbednosti na železnici i kroz sprovođenje zajedničkih akcija i razmenu informacija uspostavlјa efikasan način preventivnog rada u železnici.

„U poslednjim godinama suočavamo se sa izazovima koji zahtevaju hitne i efikasne odgovore. Tehnološki napredak donosi nove mogućnosti, ali istovremeno postavlјa i nove pretnje. Naša sposobnost da pratimo, analiziramo i odgovorimo na promenu u bezbednosnom okruženju, klјučna je za očuvanje integriteta železničkog saobraćaja“, rekao je državni sekretar MUP-a.

Ukazao je da bezbednost na železnici predstavlјa vitalni deo funkcionisanja globalnog sistema prevoza povezujući gradove, regione i zemlјe, transportujući lјude, hranu i robu i istakao da to zahteva neprekidnu pažnju i neophodnost međusobne saradnje.

„Ovaj sastanak je idealna prilika da razmenimo znanja i iskustva, isplaniramo neophodne bezbednosne mere i dogovorimo dalјi razvoj i upotrebu inovacija kako bismo unapredili standarde u ovoj oblasti“, rekao je Brkić.

Zamenik generalnog sekretara organizacije RAILPOL Džon Lijen uručio je državnom sekretaru Brkiću plaketu ove organizacije za saradnju.