Aktuelno

Ivković: Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno, sposobno i odlučno da se suprotstavi svim aktima nasilja

25.12.2023.
Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Ivković istakao je danas da je tokom neprijavljenog okupljanja građana u organizaciji „Srbija protiv nasilja“ i pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda povređeno osam policijskih službenika, dok je 38 osoba procesuirano zbog krivičnih dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu...

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Ivković istakao je danas da je tokom neprijavljenog okupljanja građana u organizaciji „Srbija protiv nasilja“ i pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda povređeno osam policijskih službenika, dok je 38 osoba procesuirano zbog krivičnih dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

„Povodom sinoćnih događaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova želi da objektivno informiše javnost o činjenicama koje su važne za građane. Naime, 24. decembra 2023. oko 18 časova, došlo je do neprijavljenog okupljanja građana u organizaciji koalicije „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade Republičke izborne komisije u Ulici kralja Milana br. 14. Tom prilikom okupilo se 2.490 građana, a tokom ovog javnog okupljanja više političkih predstavnika navedene koalicije se obratilo prisutnima i iz njihovih govora već se mogao predvideti i naslutiti dalji razvoj situacije“, rekao je Ivković.

Prema njegovim rečima, time su samo potvrđena saznanja kojima su naše službe bezbednosti raspolagale i koja su predočena predstavnicima koalicije „Srbija protiv nasilja“  na sastancima održanim u MUP 12. i 16. decembra.

„Predstavnici ove koalicije su tada negirali te informacije i dali garancije da do takvih incidenata i nemira neće doći. Ono što smo videli sinoć ispred gradske skupštine u potpunosti je, nažalost, potvrdilo saznanja MUP i ostalih bezbednosnih službi i pokazalo drugo, očigledno pravo lice i nameru ovih skupova“, istakao je Ivković.

„Okupljena lica su više sati napadala policijske službenike, gađajući ih kamenicama, motkama, drvenim palicama i ceo taj napad i pokušaj nasilnog ulaska trajao je od 18.55 do 21.50 časova. Pripadnici MUP su tri sata trpeli napade, uzdržavali se od intervencije u iščekivanju da nasilje neće eskalirati i da će nasilnici prestati sa napadom. Tom prilikom povređeno je osam policijskih službenika, među kojima ima i onih koji su zadobili teške telesne povrede. Jedan od njih će danas biti podvrgnut hirurškoj intervenciji“, rekao je načelnik Uprave policije.

Ivković je objasnio da je nakon skoro tri sata suzdržanosti, u 21.50 časova, usledila zakonita intervencija pripadnika MUP.

„Moram da naglasim i da opovrgnem pojedine medije da policija nije nikoga napala, već je u skladu sa zakonom primenila sredstva prinude sa ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, odbijanja napada na policijske službenike i objekat koji se obezbeđuje. Samim pojavljivanjem pripadnika Žandarmerije veći broj lica se razbežao. Tokom noćašnjih incidenata pripadnici MUP su tokom noći procesuirali 38 lica, od kojih najveći broj lica zbog krivičnih dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a prikupljanje dokaza i procesuiranje se i dalje nastavlja, tako da očekujemo da će taj broj biti i veći“, istakao je Ivković.

„Prema našim saznanjima i tokom današnjeg dana se očekuje okupljanje građana u organizaciji koalicije „Srbija protiv nasilja“ i ovom prilikom ih pozivam i apelujem i upozoravam da se uzdrže od bilo kakvih nasilnih akata, a posebno napada na policijske službenike i državne institucije. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim policijskim službenicima na požrtvovanju, strpljenju, profesionalnosti i hrabrosti koje su iskazali tokom sinoćnog angažovanja“, rekao je načelnik Uprave policije.

Istakao je da bilo kakvo nasilje, blokade saobraćajnica i mostova, koji unose nemire i remete normalan život građana, neće biti tolerisani, i naglasio da će policija, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere i radnje, privesti i procesuirati one koji te nemire izazivaju.

„Svim građanima poručujem da je Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno, sposobno i odlučno da se suprotstavi svim aktima nasilja i da svim građanima Republike Srbije garantuje mir, ličnu i imovinsku sigurnost“, zaključio je Ivković.