Актуелно

МУП и Универзитет у Београду потписали споразум о сарадњи у области ванредних ситуација

01.12.2023.
Министарство унутрашњих послова и Универзитет у Београду потписали су споразум о сарадњи у области ванредних ситуација. Циљ овог споразума је да се заједничким радом јача капацитет за одговор на савремене изазове, ризике и претње у овој области.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је данас са ректором Универзитета у Београду проф. др Владаном Ђокићем Споразум о научној, стручној и образовној сарадњи у области управљања ванредним ситуацијама и ризицима од катастрофа и истакао да је циљ будуће сарадње заједнички рад на јачању капацитета за пружање адекватног одговора на савремене изазове, ризике и претње у области ванредних ситуација.

„Потписивање овог споразума видим из перспективе једног ширег односа који ћемо градити у будућности, јер оно што Србији недостаје јесу кадрови, јесте борба да наша деца која дипломирају на нашим факултетима, магистрирају, докторирају, не одлазе из наше лепе Србије“, нагласио је министар Гашић.

Министар је истакао да припаднике Сектора за ванредне ситуације одликују професионализам и висока обученост које показују не само приликом интервенција у Србији, већ и у иностранству, због чега Министарство унутрашњих послова у континуитету улаже у њихову опрему и боље услове рада.

„Ове године смо реконструисали и изградили више од 20 објеката за Сектор за ванредне ситуације и набавили им нова ватрогасна возила“, рекао је министар Гашић.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић рекао је да ће овај споразум омогућити да академска заједница и МУП, својим теоријским и практичним знањем, удруженим снагама допринесу ублажавању и смањењу последица ванредних ситуација за сваког појединца и друштво у целини. 

Ђокић је изразио наду да ће ово бити дугорочан пројекат, као и да ће дати велики и значајан допринос нашем друштву.