Aktuelno

Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra

22.01.2020.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 18 vozila i opreme koje je Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije MUP-a, ukupne vrednosti milion evra...
EU donirala UKP MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra
EU donirala UKP MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra
EU donirala UKP MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra
EU donirala UKP MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra
EU donirala UKP MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra
EU donirala UKP MUP-a 18 vozila i opremu ukupne vrednosti milion evra

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 18 vozila i opreme koje je Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije MUP-a, ukupne vrednosti milion evra.

„Danas prezentujemo donaciju koju je Evropska unija kroz predpristupne IPA fondove dala Ministarstvu unutrašnjih poslova i koja se sastoji od 15 vozila koja će koristiti Uprava kriminalističke policije kroz projekat za jačanje kapaciteta u borbi protiv trgovine lјudima i tri vozila koja su mobilne laboratorije, a koja će služiti da Ministarstvo unutrašnjih poslova pojača svoje kapacitete u prikuplјanju dokaza, odnosno koje će moći da funkcionišu i u slučajevima hemijske, biološke i radiološke opasnosti“ rekao je Stefanović.

Ministar je objasnio da će, zahvalјujući ovoj donaciji, policija moći da prikuplјa dokaze i na licu mesta kada se radi o sredinama koje su zagađene u slučaju nekog akcidenta ili namerno izazvane situacije, kada se radi o biološkom, radiološkom ili hemijskom zagađenju.

„Ova vozila su vredna oko milion evra, a radi se o projektu koji je ukupne vrednosti tri miliona evra, gde je jedan deo novca potrošen i za nabavku računarske opreme i nameštaja za jedinice policije, a jedan deo novca iskorišćen je za obuku koja je trajala gotovo tri godine za korišćenje mobilnih laboratorija i za trening lјudi u centrima širom EU“, kazao je ministar.

Stefanović je rekao da će ova vozila i oprema već od danas biti u upotrebi i da Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji prati trendove koji postoje u najrazvijenijim zemlјama EU.

„Standardi koje danas MUP postiže ne samo kroz ove projekte, već i kroz sredstva koja sami ulažemo u obnovu naše opreme i tehnike, jesu nešto što garantuje da će srpska policija biti u vrhu i rangu policija širom Evrope“, naglasio je ministar i zahvalio se delegaciji Evropske unije na donaciji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da borba protiv trgovine lјudima predstavlјa veoma ozbilјnu formu organizovanog kriminala sa velikim socijalnim uticajem.

„Republika Srbija je u ovoj borbi napredovala primenjujući Strategiju i Akcioni plan napravlјen u januaru prošle godine. Usvojena je i operativna procedura postupanja prema žrtvama i sada je potrebno pratiti rezultate u praksi, jer je naravno zaštita žrtava prioritet“, rekao je Fabrici.

On je istakao da su donirana vozila, deo šireg projekta Evropske unije koji se sprovodi sa Vladom Republike Srbije.

„Kriminal se razvija, postaje tehnološki napredniji i zahtevniji, zato policija mora da ima dobru opremu kako bi sprovodila uspešno istrage. Dobra forenzika je bitna počev od svakodnevnih stvari, kao što su saobraćajne nezgode, hemijski i biološki akcidenti. Upravo ova donirana oprema pomoći će policiji da odgovori na razne izazove. To je deo evropskog puta Srbije i cilјa da ima najprestižnije institucije“ rekao je Fabrici, ističući da će navedena oprema unaprediti kapacitete MUP-a i da se nada nastavku dobre saradnje sa ministrom Stefanovićem i srpskom policijom.