Aktuelno

Ministar dr Stefanović sastao se u Vašingtonu sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferom Vrejom

15.05.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferom Vrejom...
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa direktorom Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferom Vrejom.    
 
Stefanović je upoznao Vreja sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u Srbiji i regionu i naglasio da je naša zemlјa pouzdan međunarodni partner u borbi protiv svih vidova kriminala.  

Ministar je tom prilikom podsetio i na učešće srpske policije u međunarodnim akcijama otkrivanja organizovanih kriminalnih grupa u sajber prostoru, kao i na konkretne korake koje je Republika Srbija preduzela u borbi protiv pranja novca i ostvarene rezultate u ovoj oblasti.    

On je ocenio da je saradnja MUP i FBI dobra i intenzivna, ali da postoji i volјa i namera da se unapredi, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i visokotehnološkog kriminala.

Direktor FBI pohvalio je saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, istakavši da upravo dobra saradnja daje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala.

On se zahvalio MUP-u na brzim reakcijama i brojnim uspešnim zajedničkim aktivnostima, naglasivši da postoji prostor za dalјe unapređenje saradnje u oblasti borbe protiv visokotehnološkog kriminala.       

Stefanović i Vrej su se saglasili da je podizanje kapaciteta obe institucije od velikog značaja, te su teme sastanka bile i zajedničke obuke, kao i mogućnosti buduće saradnje Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a Srbije i Tima za spasavanje FBI.       

Ministar i direktor FBI su na kraju sastanka još jednom potvrdili da je dosadašnja saradnja bila dobra, kao i da će u budućnosti zajedno raditi na njenom unapređenju.