Aktuelno

Stopa kriminala ove godine u odnosu na 2022. niža za gotovo 18 odsto

31.12.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, sumirajući godinu koja je za nama, istakao je danas da je ponosan na sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, zahvalјujući kojima je stopa kriminala ove godine u odnosu na 2022. niža za gotovo 18 odsto...
Stopa kriminala ove godine u odnosu na 2022. niža za gotovo 18 odsto
Stopa kriminala ove godine u odnosu na 2022. niža za gotovo 18 odsto

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, sumirajući godinu koja je za nama, istakao je danas da je ponosan na sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, zahvalјujući kojima je stopa kriminala ove godine u odnosu na 2022. niža za gotovo 18 odsto. 

„Republika Srbija može da se ponosi policijom, koja stoji rame uz rame sa svim evropskim i svetskim policijama po svemu. Najbitniji su naši lјudi, koji su vredni, profesionalni, koji su naš najveći i najbolјi resurs“, kazao je ministar Gašić za televiziju Informer.
 
Istakao je da u Srbiji više ne postoje ozbilјnije organizovane kriminalne grupe, da kriminal postoji i da će ga uvek biti, ali da policija aktivno radi kako bi ga smanjila i sklonila sa ulice. 

Kao primer dobrog rada, ministar je naveo grad Beograd, koji ima deset noći bez kriminalnih aktivnosti, nijedan automobil nije ukraden, kao i konstantne akcije Žandarmerije na suzbijanju iregularnih migracija. 

Ministar Gašić je ukazao da je decembar obeležio povećan broj stradalih u saobraćaju i pored toga što policija preduzima niz mera kako bi broj stradalih smanjila i ostvarila viziju nula stradalih u saobraćaju. 

„Ne može policija biti odgovorna za lјude koji detetu od 11 godina daju da vozi na auto-putu 130 kilometara na sat. Nije normalano da dete od 12-13 godina vodite umesto na plivanje, košarku, fudbal u strelјanu. Da uđete u suprotan smer na auto-putu da bi se dokazivali. Igrate se sa tuđim životima“, poručio je ministar Gašić. 

Prema njegovim rečima, posao njega kao ministra je da policiji, uz pomoć predsednika i Vlade, obezbedi najbolјe uslove za rad. 

Govoreći o kapitalnim investicijama, ministar je precizirao da je izgrađeno dosta novih i da je renovirano mnogo postojećih policijskih i vatrogasnih stanica i da su samo vatrogasno-spasilačke jedinice bogatije za više od 30 novih objekata.
 
Takođe, govoreći o nedavno održanim izborima, ministar Gašić je istakao da su građani na izborima cenili i merili ono šta je ko i koliko uradio, ko se koliko borio za njih, ko se koliko bori da sačuva suverenitet, teritorijalni integritet i prosperitet ove zemlјe.  

„Naš rezultat su 480 kilometara auto-puteva, infrastrukturni projekti, veće plate“, kazao je ministar i dodao da je bilo očekivano od opozicije da će, kao i godinama unazad, vršiti pritisak da dođu na vlast bez obzira na to šta narod misli, želi i glasa, a narod želi stabilnost, da napreduje. 

Osvrnuvši se na proteste i blokade saobraćajnica, ministar je naveo da je za sve vreme svog mandata primenjivao ideju vrha državne politike, a to je pokazivanje izuzetne trpelјivosti u ovakvim situacijama, kao i odgovornosti za bezbednost svih učesnika.  

„Mi smo odgovorni i za sve one koji su juče u Birčaninovoj i Kneza Miloša blokirali ulice, jer ne znamo da li neko može da načini nešto što bi moglo njima da naškodi. Najbitnije nam je da građani Beograda, da gosti, putnici koji tranzitiraju kroz Beograd, nemaju problema i zastoje“, rekao je ministar Gašić.

Ministar Gašić je svim građanima Republike Srbije čestitao Novu godinu i poželeo im da 2024. bude godina bez teških događaja, godina zdravlјa, porodične sreće, profesionalnog napretka i napretka Srbije na svakom polјu.