Aktuelno

Stefanović: "Republika Srbija nikada nije, niti će imati milosti prema ubicama i silovatelјima dece"

24.05.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Novom Sadu da Republika Srbija nikada nije, niti će imati milosti prema ubicama i silovatelјima dece i istakao da će nedavno usvojene izmene Krivičnog zakonika omogućiti da takvi lјudi zauvek ostanu iza rešetaka...
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:
Stefanović:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Novom Sadu da Republika Srbija nikada nije, niti će imati milosti prema ubicama i silovatelјima dece i istakao da će nedavno usvojene izmene Krivičnog zakonika omogućiti da takvi lјudi zauvek ostanu iza rešetaka.

„Pooštravanje kaznene politike prema ubicama, silovatelјima, nasilnicima i svima koji čine teška krivična dela, predstavlјa jasnu poruku i rešenost države da takve lјude pošalјe što duže tamo gde im je mesto – u zatvor“, naglasio je Stefanović na obeležavanju Međunarodnog dana nestale dece, koje je organizovala Fondacija „Tijana Jurić“ uz podršku MUP - a i Grada Novog Sada.

Stefanović je ukazao da u Srbiji nije zabeležena nijedna otmica deteta od kidnapovanja male Maše, koju je policija brzom reakcijom rešila, ali i dodao da su, nažalost, i dalјe česte situacije bežanja dece od kuće.

„Razlozi su različiti, od nerešenih socijalnih pitanja, neslaganja sa roditelјima, loših ocena, lјubavi… Najčešća su bežanja iz domova za decu bez roditelјskog staranja. Dešava se da isto dete više puta tokom godine beži iz doma i naravno, svaki od tih slučajeva se evidentira i započinje potraga. Policija ih uglavnom vrlo brzo pronađe, a nekad se sami vrate“, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, upravo je to jedan od glavnih razloga što je u Srbiji prošle godine prijavlјen nestanak 1.549 dece.

„Srećom, nijedan prijavlјeni nestanak nije bio posledica izvršenja nekog krivičnog dela. Većina prijava odnosila se na bežanje od kuće, iz domova i hranitelјskih porodica. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakako svakoj prijavi nestanka pristupaju ozbilјno i postupaju po njima odmah“, rekao je Stefanović, napominjući da se mora delovati preventivno i da sa decom treba stalno razgovarati  i ukazivati im na moguće opasnosti.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da nas Međunarodni dan nestale dece opominje da je modernizacija sveta pored dobrog,  dovela i do toga da najmlađe vrebaju opasnosti sa svih strana, zbog čega je neophodno da se svi ujedinimo i da zaštitimo našu decu i mlade od svakog zla.

„Bitno je da svi kao zajednica, društvo, pomognemo državnim organima i da ne očekujemo da policija sve sama rešava. Policija mora da ima podršku zajednice, građana, kako bi mogla da na najbolјi i najkvalitetniji način obavlјa svoj posao, jer nema i ne sme da bude ništa važnije od toga da našoj deci i mladima omogućimo da imaju bezbedno i sigurno odrastanje“, naglasio je Vučević.

Gradonačelnik je podsetio da je Skupština Srbije pre tri dana na predlog Vlade Srbije, usvojila Tijanin zakon, koji menja ne samo pitanje sankcija, već i odnos društva prema počiniocima najtežih krivičnih dela.

„Zakon je samo jedna od alatki, borba ne sme da stane, ne smemo da imamo ni promil tolerancije prema onome što može da ugrozi bezbedan osmeh naše dece“, rekao je Vučević.

Predsednik Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić istakao je da je u poslednje tri godine urađeno mnogo, da statistika pokazuje da nema otmica dece i da je bezbednost podignuta na jedan viši nivo. On se građanima zahvalio na prikuplјenim potpisima za Tijanin zakon ukazavši da su time pokazali da kao društvo mogu da menjaju stvari kako bi živeli bolјe i bezbednije.

„Naša Fondacija svakodnevno ulaže napore kako bi se opšti stepen bezbednosti podigao na viši nivo. Ovaj dan je poseban po tome što možemo da naglasimo da sva nestala dece neće biti zaboravlјena“, rekao je Jurić i najavio da će sledeća inicijativa Fondacije biti uvođenje amber alert sistema u Republici Srbiji.