Aktuelno

Asocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope (SEPKA) za 20 godina postojanja ostvarila značajne rezultate u oblasti bezbednosti

14.12.2023.
Asocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope (SEPKA) i njene članice, za 20 godina postojanja ostvarila je značajne rezultate u oblasti bezbednosti i dokazala da je ozbilјan partner u borbi protiv svih vrsta kriminala, a predsedavanje ovom organizacijom u narednoj godini preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije...

Asocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope (SEPKA) i njene članice, za 20 godina postojanja ostvarila je značajne rezultate u oblasti bezbednosti i dokazala da je ozbilјan partner u borbi protiv svih vrsta kriminala, a predsedavanje ovom organizacijom u narednoj godini preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Na sastanku SEPKA, koja se održava u Banja Luci, pomoćnik direktora policije Dragan Vasilјević podsetio je da je prva zvanična Generalna skupština ove Asocijacije održana u Beogradu, juna 2003. godine, kada je Srbija, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova izabrano za zemlјu sedišta.

„Čast mi je i zadovolјstvo što u narednoj godini Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije preuzima predsedavanje SEPKA“, rekao je Vasilјević i ukazao da će tokom predsedavanja Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nastaviti sa aktivnostima koje su započete za vreme predsedavanja Republike Srpske.

Istakao je da zemlјe članice SEPKA imaju isti cilј, da zajednički doprinesu ispunjenju vizije bezbednog regiona za sve naše građane.

„Suočavamo se sa ozbilјnim bezbednosnim izazovima kada je u pitanju organizovani kriminal, krijumčarenje migranata i ilegalne migracije, visokotehnološki kriminal i terorizam, tako da nam u narednoj godini predstoje prioritetne aktivnosti na reviziji SEPKA dokumenta „Procena pretnji - Teški i organizovani kriminal“, kazao je Vasilјević.

On je izrazio uverenje da će članice SEPKA zajedničkim delovanjem i kontinuiranom saradnjom još više razviti i osnažiti ovu Asocijaciju i pružiti adekvatan odgovor u borbi protiv svih oblika kriminala i ostalih bezbednosnih izazova u regionu, a time očuvati i unaprediti bezbednost svih građana Jugoistočne Evrope i šire.