Актуелно

Асоцијација шефова полиција Југоисточне Европе (СЕПКА) за 20 година постојања остварила значајне резултате у области безбедности

14.12.2023.
Асоцијација шефова полиција Југоисточне Европе (СЕПКА) и њене чланице, за 20 година постојања остварила је значајне резултате у области безбедности и доказала да је озбиљан партнер у борби против свих врста криминала, а председавање овом организацијом у наредној години преузима Министарство унутрашњих послова Републике Србије...

Асоцијација шефова полиција Југоисточне Европе (СЕПКА) и њене чланице, за 20 година постојања остварила је значајне резултате у области безбедности и доказала да је озбиљан партнер у борби против свих врста криминала, а председавање овом организацијом у наредној години преузима Министарство унутрашњих послова Републике Србије.

На састанку СЕПКА, која се одржава у Бања Луци, помоћник директора полиције Драган Васиљевић подсетио је да је прва званична Генерална скупштина ове Асоцијације одржана у Београду, јуна 2003. године, када је Србија, односно Министарство унутрашњих послова изабрано за земљу седишта.

„Част ми је и задовољство што у наредној години Министарство унутрашњих послова Републике Србије преузима председавање СЕПКА“, рекао је Васиљевић и указао да ће током председавања Министарство унутрашњих послова Републике Србије наставити са активностима које су започете за време председавања Републике Српске.

Истакао је да земље чланице СЕПКА имају исти циљ, да заједнички допринесу испуњењу визије безбедног региона за све наше грађане.

„Суочавамо се са озбиљним безбедносним изазовима када је у питању организовани криминал, кријумчарење миграната и илегалне миграције, високотехнолошки криминал и тероризам, тако да нам у наредној години предстоје приоритетне активности на ревизији СЕПКА документа „Процена претњи - Тешки и организовани криминал“, казао је Васиљевић.

Он је изразио уверење да ће чланице СЕПКА заједничким деловањем и континуираном сарадњом још више развити и оснажити ову Асоцијацију и пружити адекватан одговор у борби против свих облика криминала и осталих безбедносних изазова у региону, а тиме очувати и унапредити безбедност свих грађана Југоисточне Европе и шире.