Aktuelno

Miličković: Neophodno je unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama

02.04.2019.
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković istakao je danas, na Planskoj konferenciji povodom organizovanja Međunarodne vežbe upravlјanja posledicama vanrednih situacija, da je neophodno unaprediti kapacitete na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i za pružanje odgovarajuće pomoći ugroženim zajednicama...
Miličković: Neophodno je unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama
Miličković: Neophodno je unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama
Miličković: Neophodno je unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama
Miličković: Neophodno je unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković istakao je danas, na Planskoj konferenciji povodom organizovanja Međunarodne vežbe upravlјanja posledicama vanrednih situacija, da je neophodno unaprediti kapacitete na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i za pružanje odgovarajuće pomoći ugroženim zajednicama.

Međunarodna civilna vežba, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, biće održana u junu u Nišu.

„Elementarne nepogode i druge nesreće, ne ugrožavaju samo život i imovinu pojedinca, već utiču i na celokupan društveno-ekonomski razvoj. Upravo zbog opasnosti, koje u određenim okolnostima mogu da prerastu u vanredne situacije sa različitim posledicama, neophodno je unaprediti kapacitete na svim nivoima. Predstojeća vežba biće prilika da zajedno sa timovima iz različitih zemalјa provežbamo svoje kapacitete i unapredimo naše saradnje“ rekao je Miličković.

On je istakao da je zajednički cilј svih unapređenje bezbednosti i zaštite života građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa.   

„Mnogi od vas su prethodnih godina kada su nas zadesile vanredne situacije, nesebično pomogli građanima Republike Srbije i koristim i ovu priliku da vam se još jednom zahvalim na toj pomoći“, rekao je Miličković na konferenciji.

Prvi zamenik ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan istakao je da će pomenuta vežba omogućiti razmenu iskustava.

„Sezonski rizici u čitavom svetu su istovetni, ali je njihovo delovanje različito, zbog čega proučavanje tehnologija koje razne zemlјe koriste u vanrednim situacijama i objedinjavanje stručnjaka koriste svakoj državi. Naši stručnjaci sarađuju i kroz Srpsko-ruski humanitarni centar i uveren sam da će i zajednički rad na ovoj vežbi dodatno povećati profesionalnost naših vatrogasaca-spasilaca“ rekao je Čuprijan.  

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da su ovakve vežbe dobar put za jačanje spremnosti na reagovanje u katastrofama, kroz saradnju timova i razmenu iskustava.

„Događaji prethodnih godina, kako u Republici Srbiji, tako i šire, nažalost predstavlјaju realnu potvrdu potrebe za dodatnim jačanjem kapaciteta države, sa jedne strane da se suoči sa vanrednim situacijama, a sa druge da se smanje rizici od katastrofa“, ukazao je Marić.

Rukovodilac radne grupe za organizovanje vežbe iz Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Igor Veselov podsetio je na doprinos pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra tokom poplava i šumskih požara prethodnih godina.