Aktuelno

Povodom Dana državnosti Republike Srbije predsednik Aleksandar Vučić odlikovao pripadnike MUP-a

15.02.2024.
Povodom Dana državnosti Republike Srbije, među zaslužnim pojedincima koje je danas odlikovao predsednik Aleksandar Vučić, ovo izuzetno značajno odlikovanje poneli su i pojedini pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova...

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, među zaslužnim pojedincima koje je danas odlikovao predsednik Aleksandar Vučić, ovo izuzetno značajno odlikovanje poneli su i pojedini pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost Prvog stepena za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti posthumno su odlikovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Goran Radević i Tomislav Fatić.

Goran Radević poginuo je 1999. godine kao vođa bezbednosnog punkta na Savinim vodama u opštini Peć od dejstva NATO agresorske avijacije. Oreden je primila ćerka Katarina.

Tomislav Fatić je poginuo 1998. godine u selu Donji Poklek prilikom vršenja posebnih bezbednosnih zadataka na području Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Orden je primio njegov brat Aleksandar.

Zlatnom medalјom za revnosnu službu za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavlјanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti odlikovani su pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Jovica Spajić i pripadnik Posebne jedinice policije Policijske brigade Vladimir Janković.

Pripadnik SAJ-a Jovica Spajić odlikovan je za savesno i odgovorno obavlјanje službenih zadatka i ostvarene odlične rezultate, ali i uspešno predstavlјanje naše zemlјe u inostranstvu.

Spajić, koji je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova od 2006. godine,  jedan je od najuspešnijih takmičara u trkama ekstremne izdržlјivosti i ultramaratonu u Srbiji, osvajač je brojnih medalјa na atletskim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu.

Jovica je učestvovao u brojim trkama ekstremne izdržlјivosti u različitim klimatskim uslovima i na različitim terenima, a njegov poslednji podvig je pobeda na ultramaratonu „Yukon Arctic Ultra“ u Kanadi, na jednom od fizički najzahtevnijih sportskih događaja sveta.

Isto odlikovanje za iskazanu hrabrost, profesionalnost i zalaganje dobio je  i pripadnik Policijske brigade Vladimir Janković, koji je 24. decembra prošle godine prilikom narušavanja javnog reda i mira ispred Skupštine grada, kada su demonstranti nasilno pokušali da uđu u ovo zdanje, zadobio teške telesne povrede.

Janković, koji se nalazio na ulazu u zgradu Skupštine grada, sa svojim kolegama, zadobio je udarac metalnom lajsnom u predelu ruke, otvoren prelom i rasekotine. Ne želeći da ostavlјa lјude kojima je komandovao, Janković je odbio lekarsku pomoć dok se za to ne steknu uslovi.

Tokom 20 godina rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Janković je ostvario odlične rezultate, a svojim aktivnim, predanim radom i samoinicijativnošću doprineo je dobrim rezultatima Policijske brigade.

Zlatnom medalјom za hrabrost „Miloš Obilić“ posthumno je odlikovan i Oliver Zajić, koji je ubijen juna 1998. godine, sa 17 godina kada je telom stao ispred svog mlađeg brata da ga zaštiti od metka, prilikom terorističkog napada na selo Dušević u opštini Klina. Medalјu je primio njegov brat Zlatko, pripadnik Žandarmerije.