Aktuelno

Ministar Vulin: Pretnje Šiptara da neće priznavati lične karte i tablice još jedan vid pritiska Zapada na Vučića

02.07.2022.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, gostujući na televiziji Pink, istakao je da su pretnje Šiptara da neće priznavati srpske lične karte i registarske tablice i da će oduzimati kola Srbima na KiM direktno izazivanje sukoba sa Srbijom, da to Šiptari nisu smislili iz svoje glave, te da je to još jedan vid pritiska na predsednika Srbije Vučića da napusti samostalnu spolјnu politiku koju vodi. ..

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, gostujući na televiziji Pink, istakao je da su pretnje Šiptara da neće priznavati srpske lične karte i registarske tablice i da će oduzimati kola Srbima na KiM direktno izazivanje sukoba sa Srbijom, da to Šiptari nisu smislili iz svoje glave, te da je to još jedan vid pritiska na predsednika Srbije Vučića da napusti samostalnu spolјnu politiku koju vodi.

„Sasvim je razumlјivo da je naša javnost vrlo uznemirena onim što su Šiptari uradili. I nisu to sami Šiptari uradili. Stalno se ponašamo kao da Alјbin Kurti ima neku svoju volјu, pa sad on nešto misli. Ne, Šiptari su uvek bili u istorijskom smislu bašibozuk koji je išao uz velike sile. Nekad je to bilo Otomansko carstvo, nekad je to bila Austrougarska, nekad je to bio Treći Rajh ili fašistička Italija, nekad je to bio NATO pakt 1999. godine, ali nemaju oni svoju volјu niti oni znaju da kažu šta bi oni baš voleli, ili ne bi voleli. Nјima je očigledno naređeno, da zategnu do pucanja odnose sa Srbijom i da sve dogovore koje smo mi imali u Briselu jednostavno ponište kako bi jednog dana isprovocirali Srbiju da  Srbija vojno reaguje. A kada bi Srbija vojno reagovala, umešali bi se njihovi zaštitnici i to bi bio direktan napad na Srbiju. To je jedini scenario. Dakle, nemaju Alјbin Kurti i Šiptari neku svoju volјu, pa sad su se oni nešto setili, ne, njihove gazde su rekle – Šiptari zategnite odnose sa Srbijom do pucanja. To je vid pritiska na predsednika Vučića da se povuče, da napsuti samostalnu spolјnu politiku Srbije, to je vid pritiska na Aleksandra Vučića da prestane da bude jedini slobodni državnik u Evropi", istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

„Obično sve ucene počnu tako što kažu, hajde samo uvedite sankcije Rusiji, a onda hajde samo priznajte Kosovo, a onda samo se odrecite Republike Srpske, a onda samo naoružajte Ukrajinu, a onda hajde samo dajte pešadiju za sukobe sa Rusijom. Hajde samo vi nas ostavite na miru i isto važi i za Šiptare, pustite nas na miru da Srbi na Kosovu i Metohoji žive normalno, da imaju tablice, lične karte, šta je sporno. Videli ste Petera Stana, portparola EU koji kaže, jesu nas obavestili nisu nas konsultovali. Koliko vredi vaša reč, gospodo? Potpisali ste Briselski sporazum sa nama gde kažete – Zajednica srpskih opština. Vaša reč ne vredi ništa. Ili su Šiptari toliko moćni, veliki i samostalni da ne možete ništa da im kažete ili lažete zajedno sa njima i sve radite da biste  isprovocirali Srbiju i sve radite da bi predsednik Aleksandar Vučić prestao da bude jedini slobodni lider u Evropi. Predsednik Vučić izabrao je najteži put, put vojne neutralnosti i samostalnosti. Samo Aleksandar Vučić ima hrabrosti da izdrži ovako ogromne pritiske", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, poručivši da devet godina EU nije u stanju da formira Zajednicu srpskih opština.

„Treba da vas bude sramota, da mala Srbija od jedva sedam miliona stanovnika ima i obraz i kičmu i misli unapred, a vi, velike sile, nemate hrabrosti da se vodite za svojim potpisom. Zaboga, potpisali ste Briselski sporazum i rekli ste, garantujemo Srbiji, garantujemo Šiptarima Zajednicu srpskih opština. Evo devet godina je prošlo, niste to uradili", istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova istakao je da predsednik Vučić neće dozvoliti da Srbi dožive nove Oluje nikada više.

„Predsednik Vučić je bio više nego jasan. Država Srbija neće dozvoliti ponavlјanje Oluje, Jasenovca, Jadovna, martovskog pogroma. Mi nećemo gledati kako naš narod u izbegličkim kolonama napušta svoje domove. Predsednik Vučić je bio više nego jasan - neće se ponoviti Oluja", poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, gostujući na televiziji Pink.