Aktuelno

Ministar Vulin : Deca u Republici Srpskoj zaslužuju da budu čuvana i zbrinuta kao i deca u Srbiji

29.11.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu, u kojoj su mališanima ove školske ustanove, u saradnji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kroz edukativnu predstavu „Pažlјivko“ predstavlјena osnovna pravila ponašanja u saobraćaju...

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu, u kojoj su mališanima ove školske ustanove, u saradnji Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, kroz edukativnu predstavu „Pažlјivko“ predstavlјena osnovna pravila ponašanja u saobraćaju.

Ministar Vulin je naglasio da je svaki gubitak deteta u saobraćaju nenadoknadiv i istakao da su dečji životi mogli da budu sačuvani da su se poštovala saobraćajna pravila.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije sa svojim kolegama u Republici Srpskoj izuzetno kvalitetno i uspešno sarađuje kad je u pitanju borba protiv kriminala, ali i u svakoj drugoj oblasti našeg života naša saradnja je potrebna, naša saradnja je želјena i naša saradnja je uspešna. Gubitak deteta u saobraćaju je nenadoknadiv gubitak. Najveći deo naše dece koja su stradala u saobraćaju mogla su da budu i dalјe živa samo da se poštovalo jednostavno saobraćajno pravilo, da se vezao pojas, da su se poštovali saobraćajni propisi“, rekao je ministar srpske policije.

Ministar Vulin objasnio je da Republika Srbija na svojoj teritoriji ulaže mnogo u edukaciju svoje dece i da deca u Republici Srpskoj isto tako zaslužuju da budu čuvana, da im se pomogne i da se njima i njihovim roditelјima omogući da dugo, bezbedno i sigurno traju.

„Republika Srbija kao svoj spolјnopolitički prioritet ima Republiku Srpsku. Svaka oblast života u kojoj možemo da sarađujemo je dokaz koliko smo važni i koliko smo bliski jedni drugima. Nema nijednog dela naših života koji ne može da bude unapređen i koji ne može da bude i više podržan kada je u pitanju odnos između Republike Srpske i Republike Srbije. Dok predsednik Aleksandar Vučić vodi Republiku Srbiju, Republika Srpska će biti čuvana, biće zbrinuta i uvek će se voditi računa o njoj i svim njenim potrebama. Na ovaj način naša deca, naši prvačići uče da budu sigurni i bezbedni, ali uče još jednu važnu stvar, da je njihova Srbija uvek tu za njih i da je od njihovih prvih koraka tu da brine o njima, da brine o njihovoj bezbednosti i da znaju da uvek u svom životu na svoju Srbiju mogu da se oslone“, istakao je ministar Vulin.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić rekao je da je dogovoreno da donacija srpske Agencije za bezbednost saobraćaja ubuduće bude tradicionalni poklon deci Republike Srpske i da će 18.000 udžbenika dobiti svi prvaci, kako bi obogatili svoja saobraćajna znanja. 

Duško Pešić, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, istakao je da je klјučni cilј u bezbednosti saobraćaja Republike Srbije i Republike Srpske da nema poginule dece, a da je za to neophodno da svi subjekti učestvuju u izgradnji sistema saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece.

On je naglasio da se na taj način stvaraju bezbedne generacije dece pešaka, biciklista, putnika, koji kasnije prerastaju u bezbedne generacije budućih vozača.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio se ministru Vulinu što je zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja došao u Istočno Sarajevo, gde je uvek rado viđen.

„Ovo je značajna donacija ne samo za učenike OŠ „Sveti Sava“, nego i za sve učenike prvih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj. Drago mi je da će ova aktivnost postati tradicionalna, kao i da ćemo na ovaj način pokazati koliko zaista Republika Srbija pomaže Republici Srpskoj. Zahvalјujem se ministru, on je neko ko je veoma često ukazivao na potrebu pomoći Republici Srpskoj. U zadnje tri godine Vlada Republike Srbije izdvojila je 53 miliona evra za podršku različitim projektima u gotovo svim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj“, istakao je gradonačelnik Ćosić.

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Želјka Topalić izrazila je zadovolјstvo zbog pomoći nastavnom procesu kroz promovisanje bezbednosti saobraćaja.

„Velika je stvar da možemo našoj deci pokazati nešto i izvan planiranih nastavnih sadržaja. Najmlađe moramo konstantno upućivati u osnovna pravila bezbednosti kako bi izrasli u građane koji će kasnije znati da čuvaju sebe i druge u saobraćaju“, naglasila je direktorka škole.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije u dvorištu škole poklonio se spomeniku posvećenom stradaloj i ubijenoj  deci u Istočnom Sarajevu.