Aktuelno

Popović Ivković: Za suprotstavlјanje terorizmu važna i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma

19.11.2019.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković istakla je danas na Ministarskom forumu u Skoplјu da je za suprotstavlјanje terorizmu važna i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kroz otkrivanje i presecanje tokova novca...

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bilјana Popović Ivković istakla je danas na Ministarskom forumu u Skoplјu da je za suprotstavlјanje terorizmu važna i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kroz otkrivanje i presecanje tokova novca.

„Moramo se osvrnuti na činjenicu da je odlika modernog globalnog terorizma povezanost sa organizovanim kriminalom. Terorističke organizacije zarađuju novac i od trgovine narkoticima ili lјudima, a teroristi se vrlo efikasno koriste i novim komunikacionim tehnologijama za dalјe umrežavanje i regrutaciju novih članova“, rekla je Popović Ivković.

Ona je podsetila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije krajem 2018. godine u okviru Službe za borbu protiv terorizma uspostavilo Odsek za sprečavanje zloupotrebe javnih izvora i interneta.

„Formiranjem ove organizacione jedinice omogućeno je sprovođenje onlajn istraga koje obuhvataju prikrivene obaveštajne operacije i prikuplјanje obaveštajnih podataka iz otvorenih izvora sa cilјem obezbeđivanja dokaza za potrebe krivičnog gonjenja izvršilaca ovog krivičnog dela“, objasnila je Popović Ivković.

Državni sekretar MUP-a poručila je na Forumu i da odgovor na svaki organizovani kriminal mora biti jedinstven i jak, kroz intenzivnu komunikaciju i pravovremenu razmenu informacija.

Ona je istakla da je u protekle dve godine u Srbiji zaplenjeno više od 10 tona droge, od kojih je prošle godine zaplenjeno nešto više od četiri tone, a tokom ove godine više od šest tona. 

„U toku ove i protekle nedelјe imali smo više akcija zaplene narkotika. U jednoj je oduzeto 77 kilograma čistog heroina i pola kilograma kokaina vrednosti pet miliona evra, dok je u još dve akcije oduzeto 113 kilograma marihuane“, navela je Popović Ivković.

Ovom prilikom, ona je podsetila i na zajedničku akciju pod nazivom „Familija“ sprovedenu sa policijama Češke i Slovenije u koordinaciji sa Evropolom i Američkom DEA u kojoj su uhapšena i dva srpska državlјanina od ukupno 16 lica i zaplenjeno više od jedne tone kokaina i dva miliona evra u gotovini.

Popović Ivković je podsetila i na veliku akciju srpske, španske i britanske policije u Atlantskom okeanu kod Azorskih ostrva, kada su uhapšena tri srpska državlјanina i zaplenjeno 800 kilograma kokaina, vrednosti 50 miliona evra.