Aktuelno

Ministri Dačić i Karan se sastali u Trebinju

18.06.2024.
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom u Trebinju, gde boravi povodom upućivanja pripadnika Sektora za vanredne situacije i helikoptera koje je Republika Srbija stavila na raspolaganje Republici Srpskoj...

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom u Trebinju, gde boravi povodom upućivanja pripadnika Sektora za vanredne situacije i helikoptera koje je Republika Srbija stavila na raspolaganje Republici Srpskoj.

Ministri Dačić i Karan, u sklopu ove posete, koja je vezana za pomoći, koju je Srbija uputila na zahtev Vlade Republike Srpske, potpisali su i Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srbije i Republike Srpske tokom turističkih sezona.  

Ministar Dačić naglasio je da je njegov cilј da se nastavi i produbi saradnja dva ministarstva, o čemu svedoči i današnja predaja helikoptera sa posadom Helikopterske jedinice, koje Republika Srbija stavlјa na raspolaganje Republici Srpskoj tokom sezone velikih šumskih požara i požara na otvorenom.

Dačić je ukazao da je njihovo upućivanje prvi konkretan akt realizacije Deklaracije koja je doneta na Svesrpskom saboru i uz potpisani Memorandum predstavlјa snažan podsticaj za dalјu saradnju dva ministarstva.

Objasnio je da su srpski policajci prisutni na gotovo svim destinacijama na koje naši građani idu kao turisti i naglasio da je zajednički interes dve policije široka i konkretna saradnja, u oblasti obuka, policijske saradnje, vanrednih situacija i svih drugih oblasti koje su od životnog interesa za građane.

Ministar Karan je poželeo dobrodošlicu ministru Dačiću i izrazio zadovolјstvo zbog današnjeg sastanka, koji je prva konkretna realizacija dogovora postignutih u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu, kao i tada potpisane Deklaracije.

Prema njegovim rečima, potpisani Memorandum daje osnova za dalјe jačanje policijske saradnje i predstavlјa krunu međusobnog poverenja na operativnom nivou i nivou dva ministarstva.

Istakao je da će helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije biti od velike pomoći u borbama sa požarima i naglasio da je u proteklih pet godina 87 osoba u Hercegovini izgubilo život u požarima. 

Dačić i Karan su razgovarali o dalјem nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, ali i zajedničkoj borbi protiv svih bezbednosnih izazova sa kojima se suočavamo.