Aktuelno

Stefanović: Vatrogasci u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi

23.09.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom 10 godina od osnivanja Sektora za vanredne situacije, da su vatrogasci-spasioci u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi i istakao da su oni ponos i heroji naše zemlјe...
Stefanović: Vatrogasci  u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi
Stefanović: Vatrogasci  u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi
Stefanović: Vatrogasci  u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi
Stefanović: Vatrogasci  u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi
Stefanović: Vatrogasci  u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi
Stefanović: Vatrogasci  u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas, povodom 10 godina od osnivanja Sektora za vanredne situacije, da su vatrogasci-spasioci u poslednjoj deceniji spasili 25.000 lјudi i istakao da su oni ponos i heroji naše zemlјe.

„Dvadeset i pet hilјada spasenih lјudi je impresivan broj i ko zna kakve bi posledice bile da ovi hrabri lјudi nisu uvek tu kada je potrebno. Zato hoću da i danas kažem veliko hvala svim lјudima iz Sektora za vanredne situacije“, poručio je Stefanović.

Vatrogascima-spasiocima danas su uručena i 73 nova vozila, 55 čamaca, 32 prikolice i 24 vanbrodska motora koji će, kako je naveo Stefanović, biti raspoređeni u vatrogasno-spasilačke jedinice širom Srbije. Reč je o nabavci u okviru projekta ''Hitne sanacije od poplava'', koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, Ministarstvom polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Kancelarijom za upravlјanje javnim ulaganjima.

Ministar je, nakon uručenja vozila, istakao da nikada ne smemo zaboraviti vatrogasce-spasioce među kojima su Dejan Lazarević i Milan Rmuš, kao ni druge pripadnike MUP-a, koji su dali svoje živote za bezbednost građana Srbije.

„Ne smemo da zaboravimo žrtve tih lјudi, ali ni svakodnevna odricanja vatrogasaca koji spasavaju lјude u poplavama, požarima i u svim drugim vanrednim situacijama“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, obaveza je države da se ovim lјudima oduži kroz dalјe unapređenje njihovog položaja, uslova rada, nabavku novih vozila, uniformi i opreme.

„U poslednje dve godine skoncentrisali smo se na popravku stanja voznog parka i nabavku navalnih vatrogasno-spasilačkih vozila i cisterni. Ugovorili smo i platili nabavku više od 100 novih vatrogasno-spasilačkih kamiona, od kojih je 47 već isporučeno, a do kraja ove i početkom sledeće godine očekujemo isporuku novih vozila“, naveo je Stefanović i dodao da je Sektor za vanredne situacije dobio i 160 novih terenskih, putničkih i kombi vozila.

Ministar je ukazao da su vatrogasci-spasioci dobili kompletnu zaštitnu opremu, kao i da će do kraja godine dobiti i kompletnu interventnu uniformu i dodao da će u narednom periodu biti renoviran jedan deo vatrogasno-spasilačkih stanica.

Pored nove opreme i vozila, Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je rekao Stefanović, brine i o jačanju kapaciteta Sektora za vanredne situacije i u lјudstvu.

„U poslednje dve godine primlјeno je 257 novih vatrogasca, a u toku je obuka još 200 koji će do kraja godine obući uniforme i pridružiti se kolegama na terenu“, rekao je Stefanović.

Ministar je dodao da će vatrogasci, kao i svi drugi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova dobiti povećanje sa novembarskom platom i dodao da, ukoliko ekonomija zemlјe nastavi da napreduje, mogu da očekuju i novo povećanje plata sledeće godine.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić naveo je da je, deset godina nakon reorganizacije Sektora za zaštitu i spasavanje u Sektor za vanredne situacije, ogromnim radom i ulaganjem ovaj sektor postao moderna evropska služba koja beleži dobre rezultate kako u zemlјi, tako i u inostranstvu.

Marić je ukazao da se požari, poplave, zemlјotresi, klizišta i snežni nanosi mogu dogoditi svuda, u svakom momentu i bez upozorenja i da je stoga prioritet SVS-a visoka profesionalnost i mogućnost blagovremenog reagovanja.

„Zbog toga i radimo na jačanju profesionalnih vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije u lјudstvu i do kraja ove godine imaćemo najveći broj vatrogasaca u poslednjih 10-15 godina. Opremanjem profesionalnih jedinica i podmlađivanjem kadra, zaokružićemo priču pravovremenog odgovora na svaki vanredni događaj u cilјu zaštite lјudskih života i imovine“, istakao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je da je ponosan na vatrogasce-spasioce, na napore koje su uložili, hrabrost, zalaganje i požrtvovanje koje su pokazali u više od milion i dvesta hilјada intervencija u poslednjih deset godina.

On se ministru Stefanoviću zahvalio na podršci koju je prethodnih godina pružao Sektoru za vanredne situacije.