Aktuelno

Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“

24.04.2024.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je Trećoj memorijalnoj konferenciji „Predrag Marić“ i poručio da je ona postala tradicionalno mesto okuplјanja teoretičara i stručnjaka u oblasti bezbednosti koje Ministarstvo unutrašnjih poslova izuzetno podržava...
Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“
Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“
Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“
Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“
Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“
Treća memorijalna konferencija „Predrag Marić“

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je Trećoj memorijalnoj konferenciji „Predrag Marić“ i poručio da je ona postala tradicionalno mesto okuplјanja teoretičara i stručnjaka u oblasti bezbednosti koje Ministarstvo unutrašnjih poslova izuzetno podržava.

„Svi znamo koliko je posao pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova težak, odgovoran i zahtevan i koliko je neophodna i važna naša briga o svakodnevnom čuvanju bezbednosti naših građana, a pogotovo tokom prirodnih katastrofa. U toj našoj zajedničkoj borbi i brizi za stanovništvo, ne smemo nikada zaboraviti one ličnosti koje su tokom svog radnog veka zalaganjem i ogromnim trudom ostavile neizbrisiv pečat u našoj velikoj porodici Ministarstva unutrašnjih poslova“, poručio je ministar Gašić.

Ministar Gašić je istakao da je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić temelјe ove službe gradio istinskim vrednostima koje moraju da odlikuju svakog njenog pripadnika, a to su hrabrost, posvećenost, humanost, kolegijalnost i najviši stepen profesionalizma.

„Sa ponosom i uvažavanjem ističemo da smo u redovima našeg Ministarstva imali takvog kvalitetnog čoveka. Svakako, važan deo svega što nam je ostavio u amanet da se čuva i nadograđuje jesu znanje i usavršavanje i upravo iz tih razloga, velika mi je čast da danas prisustvujem trećoj Memorijalnoj naučno-stručnoj konferenciji posvećenoj Predragu Mariću“, rekao je ministar Gašić i dodao da je tema ovogodišnje konferencije usmerena ka upotrebi novih tehnologija u upravlјanju vanrednim situacijama, za šta se i sam Predrag Marić zalagao.

Takođe, poručio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od početka 2023. godine uložilo veliki trud u opremanje, jačanje lјudskih kapaciteta, kao i izgradnju i rekonstrukciju objekata Sektora za vanredne situacije. 

„Drago mi je da su među učesnicima predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, ostalih organizacionih jedinica MUP-a, kao i predstavnika drugih domaćih i inostranih institucija, koji svojim znanjem doprinose podizanju celokupnog sistema zaštite i spasavanja“, naglasio je ministar Gašić.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić poručio je da ovakva konferencija predstavlјa sećanje na Predraga Marića i naučni skup, ali isto tako i odu profesionalizmu, radu i posvećenosti.

„Ono čemu je Predrag Marić posvetio čitav svoj život, to je Sektor za vanredne situacije, kao glavnoj službi za spasavanje u Republici Srbiji. Sektor za vanredne situacije sada je moderna služba koja se izuzetno snažno razvija, a protekla godina je bila godina najvećeg ulaganja u Sektor“, poručio je Čaušić, zahvalivši se ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću na izuzetnoj podršci.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić istakao je da su iskustvo Predraga Marića, kao i njegova stručnost i spremnost u postupanju prilikom mnogih vanrednih situacija ostavile dubok trag ne samo u policiji, već i na matičnom Fakultetu bezbednosti i široj društvenoj zajednici.

Ovom prilikom, ministar Gašić dodelio je predsedniku Crvenog krsta Srbije prof. dr Draganu Radovanoviću nagradu za izuzetan stručni doprinos u oblasti upravlјanja rizikom od katastrofa, dok je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić dodelio nagradu za najbolјi naučni rad sa Druge memorijalne konferencije laureatima prof. dr Zoranu Jeftiću i prof. dr Miroslavu Mladenoviću.