Aktuelno

Ministar Vulin: Zahvalni smo Kongu što čvrsto podržava Srbiju u njenoj borbi za poštovanje međunarodnog prava

30.11.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio se danas u Beogradu u razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova, bezbednosti, decentralizacije i običajnih pitanja Demokratske Republike Kongo Danijelom Aselom Okitom Vankoiem, toj zemlјi na njenoj principijelnoj poziciji poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije...

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio se danas u Beogradu u razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova, bezbednosti, decentralizacije i običajnih pitanja Demokratske Republike Kongo Danijelom Aselom Okitom Vankoiem, toj zemlјi na njenoj principijelnoj poziciji poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. 

„Naše zemlјe već punih 60 godina sarađuju, naše zemlјe već 60 godina dele zajedničku borbu za principe međusobnog poštovanja u međunarodnom pravu. Zato sam posebno zahvalan Vladi Konga zbog principijelne pozicije kada je u pitanju poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i doslednom svrstavanju uz sve stavove naše zemlјe kada je u pitanju borba sa pokušajima političke zloupotrebe od strane lažne države Kosovo“, rekao je ministar Vulin nakon sastanka sa ministrom Vankoiem. 

Ministar je istakao da Kongo na svim međunarodnim forumima glasa za Republiku Srbiju i posebno se zahvalio na podršci na zasedanju Interpola, što je, kako je naglasio, i njihovim glasom sprečeno da „lažna država Kosovo“ postane član ove važne policijske organizacije.

„Zato glas Konga, koji je glas podrške politici Republike Srbije kada je u pitanju lažna država Kosovo, nama mnogo znači. Zahvalni smo što će Kongo nastaviti čvrsto da podržava Srbiju u njenoj borbi za poštovanje međunarodnog prava“, kazao je ministar Vulin i izrazio zadovolјstvo što je Kongo izabrao baš Srbiju za partnera.

Govoreći o policijskoj saradnji između Srbije i Konga, ministar Vulin je rekao da je na sastanku bilo reči o konkretnoj saradnji dva ministarstva, koja će doprineti većoj bezbednosti građana obe države i koja će pripadnike dve policije učiniti opremlјenijim i obučenijim.

Potpredsednik Vlade i ministar Vankoi podsetio je da su oktobra 2019. godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilomba izrazili volјu da se odnosi između dve države intenziviraju.

Ministar Vankoi istakao je da je u sklopu produblјivanja saradnje usledila poseta ministra za regionalnu saradnju i integracije Konga Didijea Mazemba Mukanzu, koji je bio predstavnik te države na Samitu nesvrstanih, koji je oktobra ove godine održan u Beogradu.

Dodao je da se u sklopu učešća na Samitu nesvrstanih ministar Mazemba Mukanzu sastao i sa ministrom spolјnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem i da su dva ministra razmenila gledišta o aspektima političke i ekonomske saradnje.

„Upravo u tom kontekstu vi ste, ministre Vulin, bili lјubazni i pozvali me u posetu kako bismo razvili saradnju u oblasti unutrašnjih poslova. Jako je važno da jačamo saradnju između naše dve države i razmatramo sporazume koji između nas već postoje“, rekao je ministar Vankoi.

Podsetio je na postojeću zajedničku deklaraciju u oblasti unutrašnjih poslova između Konga i Srbije iz 2011. godine i naglasio da je saradnju između dva ministarstva unutrašnjih poslova potrebno ojačati, a da je korak u tom pravcu i današnja poseta Srbiji.