Aktuelno

220 godina od Prvog srpskog ustanka: Gašić uručio odlikovanja istaknutim policajcima

24.02.2024.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 220 godina od bitke kod Drlupe istakao značaj srpske policije u borbi za slobodu i bezbednost, kao i njen doprinos održavanju reda i mira u zemlјi.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je u Sopotu na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 220 godina bitke kod Drlupe, od kada datiraju koreni policije u Srbiji, da je srpski narod slobodarski narod, što je dokazao kroz vekove svog trajanja i postojanja jer je slobodu, kao svoju najveću vrednost, ustancima osvajao ili ratovima branio od raznih osvajača.

„Na današnji dan, 24. februara 1804. godine, naši ustanici su prvom bitkom kod Drlupe, nedaleko od Sopota, hrabro i nepokoleblјivo, predvođeni odlučnim i neustrašivim Karađorđem, počeli Prvi srpski ustanak i budućim pokolenjima održali istorijsku lekciju da je sloboda dovolјno vredan dobitak koji treba braniti po svaku cenu i za koji vredi položiti život“, poručio je ministar Gašić.

Kako je istakao ministar Gašić, srpski junaci su ovo tlo pre tačno 220 godina zalili sopstvenom krvlјu, žrtvujući se  za oslobođenje i postavlјanje temelјa na kojem je građena buduća srpska država, i dodao da smo kao potomci slavnih predaka uspeli da sačuvamo slobodu koju su oni izvojevali i marlјivim radom od Srbije stvorili modernu evropsku državu.

„Danas obeležavamo i 220 godina od kada su nastali prvi koreni srpske policije jer, osim što su ustankom osvajili slobodu, naši preci su imali još jedan važan zadatak – da vršeći prve funkcije policijskih vlasti uspostave i održe red na oslobođenim teritorijama, sve dok nije osnovano Ministarstvo unutrašnjih dela, koje je predvodio Jakov Nenadović, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka“, rekao je ministar Gašić.

Dodao je da su ministarstvo i policija tokom više od dva veka postojanja prolazili kroz različite promene u kojima su rasle nadležnosti i odgovornosti, dok su se sa razvojem društva i tehnologije menjali i bezbednosni izazovi.

„Ono što je do današnjeg dana ostalo isto i najvažnije – uvek su uz svoj narod, u svemu dele istu sudbinu i garant su bezbednosni svakom građaninu ove naše najsvetije otadžbine, države Srbije. I kada pogledamo našu istoriju koja je, nažalost, istorija teških ratova i velikih žrtava, policija je u svakom ustanku, u svakom ratu, imala važnu ulogu jer je dala veliki doprinos, stojeći rame uz rame sa ostalim čuvarima slobode“, istakao je ministar Gašić.

Poručio je da su pripadnici policije dali ogromne žrtve za svoju državu i svoj narod.

„Danas ih se sećamo i uvek ćemo ih se sećati jer su njihova viteška dela primer hrabrosti, rodolјublјa i patriotizma koji treba svi da sledimo, kako bi buduće generacije i u nama imale uzore na koje će se ugledati. Karađorđe i Jakov Nenadović ne mogu da vide kakvo je Ministarstvo unutrašnjih poslova danas i šta smo sve izgradili na temelјima koje su nam oni u amanet ostavili.  Ali sam siguran da bi bili ponosni, baš kao što sam i ja ponosan na naše pripadnike koji će danas, u prisustvu porodica, biti nagrađeni za zasluge u različitim kategorijama. Živela Srbija!“, rekao je ministar Gašić.

Tom prilikom, ministar Gašić uručio je 22 zlatne medalјe za posvećenost službi i zlatne medalјe za hrabrost, kao i grifone policijskim službenicima za ostvarene izuzetne rezultate u obavlјanju policijskih poslova, očuvanju i unapređenju bezbednosti u toku 2023. godine, u kategorijama za najhrabrijeg, najposvećenijeg policijskog službenika, kao i za omilјenog kolegu.

Takođe, ministar Gašić dodelio je i priznanje najvišeg stepena MUP-a - novouspostavlјeno odličje „Zvezdu Jakova Nenadovića“ policijskim službenicima za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbednosti.

Pomoćnik direktora policije i načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić, nakon što mu je dodelјeno odličje „Zvezda Jakova Nenadovića“, u ime nagrađenih poručio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije vrednim radom i zalaganjem omogućili da danas svi građani Srbije žive sigurno i bezbedno.

„Čast je stajati kao prvi među jednakima ovde ispred vas. U ovakvim izazovnim vremenima visok nivo sigurnosti je neprocenjiva privilegija jednog društva i jedne države. Zahvalјujem vam i čestitam na iskazanoj hrabrosti, požrtvovanosti, profesionalizmu, predanosti i ostvarenim rezultatima. Iza svakog od nas, ovde istaknutog pojedinca, stoji tim lјudi sa kojima radimo, istih profesionalnih vrednosti i motivacije za obavlјanje časnog policijskog posla“, rekao je načelnik Milić, zahvalivši se državi Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću na ulaganju u Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz opremu, objekte, uniformu, kao i edukaciju policijskih službenika.

„Ovom nagradom zavetujemo se svim građanima i svim precima koji su nam u amanet ostavili ovu našu kuću, u kojoj časno i pošteno obavlјamo policijsku dužnost već više od dva veka, da ćemo i dalјe čuvati miran san svih naših građana“, poručio je načelnik Milić.

Predsednik Gradske opštine Sopot Živorad Milosavlјević, kojem je ministar Gašić dodelio plaketu Ministarstva unutrašnjih poslova, poručio je da su građani Sopota izuzetno počastvovani što Ministarstvo unutrašnjih poslova u ovom mestu obeležava 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

„Posao koji vi obavlјate je od strateškog značaja za državu, doprinos očuvanju ustavnog poretka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlјe i uklјučuje mnoštvo drugih poslova. Kada je pojedinac u pitanju od značaja je zaštita lične i imovinske sigurnosti koju vršite. Ova manifestacija omogućava da se građani upoznaju i sa opremom i lјudstvom kojima izvršavate zadatake i snažna je poruka o vašoj spremnosti da štitite našu državu i građane“, rekao je Milosavlјević.

Nakon Svečane akademije, građani Sopota su imali priliku da pogledaju taktičko-tehnički zbor u kojem su policijski službenici prikazali opremu i tehniku koju koriste prilikom izvršavanja svakodnevnih zadataka.

Takođe, pre održavanja Svečane akademije, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić položili su lovorov venac na spomen-obeležje u znak sećanja na vojvodu Janka Katića, jednog od vođa Prvog srpskog ustanka.