Aktuelno

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić se sastao sa ambasadorom Kralјevine Belgije u Beogradu Kati Bugenhout

04.03.2024.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Kralјevine Belgije u Beogradu Kati Bugenhout, sa kojom je razgovarao na temu migracija sa posebnim akcentom na zapadnobalkansku rutu...

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa ambasadorom Kralјevine Belgije u Beogradu Kati Bugenhout, sa kojom je razgovarao na temu migracija sa posebnim akcentom na zapadnobalkansku rutu.

Imajući u vidu bezbednosne izazove koje migranti predstavlјaju za Republiku Srbiju, ministar Gašić je istakao da je očuvanje stepena lične i imovinske sigurnosti građana Republike Srbije u mestima koja su na rutama kretanja iregularnih migranata, jedan od najvažnijih zadataka za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar Gašić je poručio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovalo sve lјudske i tehničke kapacitete u suočavanju sa ovom problematikom, te da je preduzimanjem svakodnevnih mera i aktivnosti policija zaplenila oružje, municiju i vozila koja su se koristila za transport migranata.

Takođe, ministar Gašić je naglasio da je Republika Srbija pouzdan partner u borbi protiv migracija, kao i u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ambasador Kralјevine Belgije Bugenhout poručila je da će se nastaviti saradnja u oblasti borbe protiv iregularnih migracija, te da je Srbija važan partner u ovoj oblasti.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, amabasador Republike Italije Luka Gori, ambasador Kiparske Republike Andreas Fotiju, ambasador Republike Bugarske Petko Dojkov, ambasador Republike Slovačke Mihal Pavuk, ambasador Republike Austrije Kristijan Ebner, kao i zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Beogradu Plamena Halačeva.