Aktuelno

Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško

26.09.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je danas na ceremoniji primopredaje opreme dobrovolјnim vatrogasnim društvima koja je nabavlјena sredstvima Ministarstva unutrašnjih poslova, da je vrlina pripadnika ovih društava spremnost da pomognu bez nagrade, slave i časti i da je Srbija moćna onoliko koliko su snažni i jaki lјudi spremni da budu tu kada je nevolјa i kada je teško...
Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško
Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško
Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško
Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško
Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško
Ministar Vulin: Hvala što ste tu kada je teško

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je danas na ceremoniji primopredaje opreme dobrovolјnim vatrogasnim društvima koja je nabavlјena sredstvima Ministarstva unutrašnjih poslova, da je vrlina pripadnika ovih društava spremnost da pomognu bez nagrade, slave i časti i da je Srbija moćna onoliko koliko su snažni i jaki lјudi spremni da budu tu kada je nevolјa i kada je teško. 

„Onaj ko je spreman da žrtvuje sebe i svoje vreme, koji se priprema da pomogne drugima ne tražeći čast kada se bori sa požarima, nevolјom, poplavom, biće tu i kada Srbiji bude teško, najteže, i kada joj ugroze mir i bezbednost, kada joj ugroze sigurnost“, rekao je ministar Vulin na Trgu slobode u Novom Sadu. 

Ministar je istakao da danas kada stojimo u prestonici severne srpske pokrajine, ne možemo da ne mislimo na našu braću na Kosovu i Metohiji, kojima otimaju pravo da postoje, da traju, da žive u Srbiji koju su izabrali svojim rođenjem, svojom verom i nacijom. 

„I zato dok vas ima, dok je svako od vas u stanju da majci Srbiji pokloni deo svog vremena, uverenja, poverenja, i oni tamo znaju da je Srbija tu i da nisu sami. Dok je naš predsednik Aleksandar Vučić u stanju da izdrži svaki pritisak, napad, podlost i mržnju i mi smo spremni da čuvamo svoju Srbiju i čuvaćemo je kao život svakog od  nas. Vremena koja su pred nama pokazaće i dokazaće da je Srbija večna onoliko koliko su joj deca verna“, poručio je ministar Vulin. 

Ministar je pripadnicima dobrovolјnih društava rekao da ih u sebičnim vremenima drugi gledaju čudno, jer bez plate i nadoknade, bez nagrade  pomažu drugima. 

„Kada dođu teška vremena, kada dođu časovi nevolјe, onda se više niko ne seća pitanja i čuđenja već su zahvalni što postojite, što ste bili tu da pomognete kada je bilo najteže“, rekao je ministar i naglasio da u teškim vremenima ostaju samo lјudi, ni čast, ni novac, ni slava, ni vlast, samo lјudi i niko više. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da dobrovolјna vatrogasna društva imaju vekovnu tradiciju, da su se menjale vlasti, i društveno-politička uređenja, a da su ona uvek bila tu - na istom zadatku. 

„Dobrovolјna vatrogasna društva koja su naš oslonac  decenijama, pa i vekovima, čiji hrabri članovi se hvataju u koštac sa svakom nepogodom, nisu više prepuštena sebi, ne zavise više od finansijske snage neke lokalne samouprave“, rekao je Vučević i dodao da se Srbija danas zna da ceni svoje hrabre dobrovolјce, plemenite lјude različitih zanimanja koji su uvek tu - u prvim redovima, kada nas snađe neka nevolјa ili nepogoda. 

Organizacija i rad Dobrovolјnih vatrogasnih društava, kako je naglasio, prvi put su propisani zakonom, čime im se i formalno priznaje status od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje.

„Ponosan što sam deo vlasti koja je učinila ovako veliku stvar, za celo naše društvo“, rekao je Vučević i dodao da će grad Novi Sad uvek biti tu da pomogne doborvolјnim vatrogasnim društvima. 

Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin ukazao je da prethodni period nije bio lak ni za koga, pa ni za dobrovolјno vatrogastvo, a pogotovo za dobrovolјne vatrogasce. 

„Dobrovolјno vatrogastvo je bilo devastirano i borilo se za opstanak dugi niz godina, dok nije prepoznata potreba od Ministarstva unutrašnjih poslova za usvajanjem Zakona o dobrovolјnom vatrogastvu, prvom zakonu nakon 40 i više godina, koji predstavlјa i polaznu tačku za dalјi uspešan razvoj dobrovolјnih vatrogasnih društava“, rekao je Ćapin.

Ćapin se zahvalio ministru Vulinu koji je odmah po stupanju na dužnost, kako je rekao, prepoznao važnost dobrovolјnog vatrogastva i dobrovolјnih vatrogasaca u Srbiji, koji pružaju veoma značajnu podršku profesionalnim vatrogasno-spasilačkim jedinicama  u gašenju požara i drugim vanrednim situacijama. 

„Od kako ste preuzeli mandat, počela je najveća finansijska pomoć dobrovolјnim vatrogascima u poslednjih nekoliko decenija. Dokaz je upravo oprema čiji je deo izložen i danas na ovom skupu“, rekao je Ćapin.

Ministru Vulinu, predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Ćulum, u znak zahvalnosti za pomoć i podršku, uručio je Počasni vatrogasni krst - najveće priznanje koje dodelјuje Vatrogasni savez Srbije. 

Dobrovolјno vatrogastvo u Srbiji gaji dugu tradiciju, a prvo takvo društvo osnovano je  1805. godine u Elmiru. U Srbiji je zvanično registrovano 350 dobrovolјnih vatrogasnih društava sa oko 3000 pripadnika koji su u proseku angažovani na oko 40 intervencija mesečno.