Aktuelno

Stefanović i Šengkun: Dobra saradnja Srbije i Kine u oblasti bezbednosti

18.06.2019.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji, sastao se danas sa visokim predstavnikom Narodne Republike Kine i sekretarom Komiteta za politička i pravna pitanja Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Guo Šengkunom...
Stefanović i Šengkun: Dobra saradnja Srbije i Kine u oblasti bezbednosti
Stefanović i Šengkun: Dobra saradnja Srbije i Kine u oblasti bezbednosti
Stefanović i Šengkun: Dobra saradnja Srbije i Kine u oblasti bezbednosti

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ruskoj Federaciji,  sastao se danas sa visokim predstavnikom Narodne Republike Kine i sekretarom Komiteta za politička i pravna pitanja Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Guo Šengkunom.

Stefanović i Šengkun ocenili su, tokom bilateralnog susreta, da je saradnja dveju zemalјa u oblasti bezbednosti dobra, posebno u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima, organizovanog kriminala i terorizma.

Ministar i sekretar Komiteta, koji se bavi pitanjima bezbednosti,   razgovarali su i o konkretnim koracima u dalјem unapređenju ove saradnje, počev od zajedničkih obuka specijalnih jedinica i produblјivanja saradnje između Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Narodnog univerziteta javne bezbednosti u Pekingu.  
 
Oni su takođe izrazili zadovolјstvo zbog planiranog uspostavlјanja zajedničkih policijskih patrola u Beogradu, povodom čega je Stefanović nedavno potpisao Memorandum o razumevanju između dva ministarstva sa ministrom javne bezbednosti NR Kine Džao Kedžijem.

Ministar Stefanović je u razgovoru sa Šengkunom i ovom prilikom izrazio zahvalnost NR Kini zbog principijelnog stava o nepriznavanju takozvanog Kosova i principijelnoj podršci Srbiji u njenom protivlјenju prijema takozvanog Kosova u Interpol.   

Šengkun je istakao da Kina ostaje čvrsto pri svom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova i protivlјenju njegovom ulasku u Interpol.

Ministar Stefanović boravi u poseti Ruskoj Federaciji, gde će u gradu Ufa prisustvovati 10. Međunarodnom skupu visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbednosti.