Aktuelno

Ministar Vulin: Račak je velika laž, strašan falsifikat, velika uvreda za čitavo čovečanstvo

10.12.2021.
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posetio je filmsku ekipu koja u okolini Niša snima film o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine, koji je deo serijala dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“ i poručio da je zadatak ove generacije da pokaže celom svetu da je Račak bio laž i da je krv naše dece na onima koju su tu laž izmislili...

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posetio je filmsku ekipu koja u okolini Niša snima film o dešavanjima u Račku u januaru 1999. godine, koji je deo serijala dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“ i poručio da je zadatak ove generacije da pokaže celom svetu da je Račak bio laž i da je krv naše dece na onima koju su tu laž izmislili.

„NATO agresija je počela nakon strašne laži o Račku. U to vreme nismo bili ni dovolјno sposobni, ni dovolјno pametni da pokažemo celom svetu kakva je to bila strašna laž. Zadatak ove generacije je da pokaže celom svetu da su nas bombardovali i od nas napravili zločince zahvalјujući lažima i da je krv naše dece na onima koji su ovu laž izmislili“, istakao je ministar Vulin.

Istakao je da je autorka serijala Slađana Zarić još jednom pokazala kako se na dokumentovan, studiozan i moderan način može pokazati istina o srpskom narodu - istina o Račku.

„Račak je velika laž, strašan falsifikat, velika uvreda za čitavo čovečanstvo i za svakoga onoga ko je ovu laž izrekao, ali Račak je i naša prilika da pokažemo koliko smo kao narod nepravedno uništavani, ubijani, koliko smo kažnjavani za tuđe grehe i koliko smo tuđe laži nekada prihvatali kao svoju istinu“, naglasio je ministar Vulin.

Dodao je da je ponosan što je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova koje je pomoglo Radio-televiziji Srbije da ovu veliku nepravdu ispravi.

„Ponosan sam što sam deo Vlade koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dokazao od prvog trenutka, kada je preuzeo odgovornost za upravlјanje Srbijom, da će se istina reći bez obzira koliko koštala“, naglasio je ministar.

Kako je istakao, Srbi više nikada neće dozvoliti da im drugi pišu istoriju, jer kada je drugi pišu mi smo zločinci – „Nikada više nećemo dozvoliti da drugi izmišlјaju istinu o nama jer istina je jedna, a ona je na strani srpskog naroda“.

Autorka serijala „Dosije Kosovo“ Slađana Zarić precizirala je da će u dokumentarnom filmu o dešavanjima u Račku gledaoci po prvi put imati priliku da saznaju šta se tamo desilo, jer će se film baviti hronologijom dešavanja od 15. do 19. januara 1999. godine.

„Mnogima će biti interesantno da vide kako je došlo do toga da jedna sjajna antiteroristička akcija bude predstavlјena kao masakr civila“, rekla je Zarić i dodala da je film baziran na svedočenjima lјudi koji su tada bili u Račku, pripadnika operativno-poternih grupa i pripadnika posebnih jedinica policije iz Uroševca.

Zarić je rekla da se nada da će ovaj film doprineti da se rasvetli jedan od najkontroverznijih događaja u našoj istoriji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije u zajedničkoj produkciji rade serijal dokumentarno-igranih filmova „Dosije Kosovo“, koji se bavi  hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine. Serijal će obuhvatati šest filmova.