Aktuelno

Ministar Gašić i zvaničnik Komunističke partije Kine razgovarali o jačanju saradnje

27.09.2023.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić sastao se danas sa članom Politbiroa i sekretarom Komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Narodne Republike Kine, Chen Wenqinom, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti javne bezbednosti i istakli značaj prijateljstva između Srbije i Kine.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са чланом Политбироа и секретаром Комисије за политичке и правне послове Комунистичке партије Народне Републике Кине Чен Венћином са којим је разговарао о унапређењу сарадње у области јавне безбедности.

Министар Гашић захвалио се на принципијелној подршци Кине у мултилатералним организацијама, посебно у Интерполу, као и на разумевању српских ставова и свеобухватној подршци територијалном интегритету Републике Србије.

Министар се посебно захвалио Кини на томе што Србију гледа као свог равноправног партнера.

Чен Венћин је истакао важност пријатељства две државе које је на историјском врхунцу, а које се темељи на искреном пријатељству и узајамном поштовању два председника, Син Ђи Пинга и Александра Вучића.  

Гашић и Венћин сложили су се да ће предстојеће заједничке полицијске патроле додатно ојачати сарадњу и подићи ниво безбедности кинеских туриста, за које се очекује да ће их бити све више, како у европским земљама тако и у Србији.

На месту некадашње кинеске амбасаде у Београду, министар Гашић и Венћин положили су венце на спомен-плочу држављанима Кине погинулима током НАТО бомбардовања 1999. године.