Актуелно

Министар Вулин:Време је да постанемо и политички неутрална земља, баш као што смо и војно

21.04.2022.
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући у јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, истакао је да је време да Србија преиспита своју одлуку да ли је за чланство у Европску унију, те да је можда време да постанемо и политички неутрална земља, као што смо и војно неутрална земља...

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, гостујући у јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, истакао је да је време да Србија преиспита своју одлуку да ли је за чланство у Европску унију, те да је можда време да постанемо и политички неутрална земља, као што смо и војно неутрална земља.

Поводом најављене резолуције Европског парламента у којој ће се од Србије захтевати да уведе санкције Руској Федерацији, министар полиције је казао да политика коју воде европарламентарци у ЕП јасно указује да Европска унија Србију не жели у свом саставу, те да је крајње време да Србија, такође, преиспита своју одлуку да ли је за наставак пута ка чланству у Европску унију.

„Ми смо стари, древни, историјски народ који сам бира своје пријатеље. Русија је наш пријатељ. Словенски народи су наши пријатељи, Кина је наш пријатељ, Индија је наш пријатељ, земље у Европи су наши пријатељи. Немојте очекивати да ми прихватамо ваша непријатељства. Европски парламент се не пита превише ни о Европи, али би хтео да се пита о Србији, да одлучује о свему што се дешава у Србији", истакао је министар полиције Александар Вулин.

Министар полиције је казао да је поверење у ЕУ код Срба на историјском минимуму и да је можда време да постанемо политички неутрални, баш као што смо и војно неутрални.

„У овом тренутку, поверење у Европску унију код Срба је на историјском минимуму. И када  би председник Вучић одржао само један говор у којем би изразио сумњу у наш европски пут и нашу европску будућност, ја вам гарантујем да би поверење у ЕУ било ниже него у НАТО пакт, а знате да је НАТО пакт једна од најнепопуларнијих институција код Срба. Ово што ради Европски парламент је најбољи начин да се схвати да ми не треба да будемо у Европској унији. Прво је био Хаг, онда је било признајте Косово, напустите Републику Српску, сад уведите санкције Руској Федерацији. Једноставно, време је да кажемо сами себи, ми смо војно неутрална земља, хајде да будемо и политички неутрални", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

На питање колики значај ће имати резолуција Европског парламента уколико буде усвојена, министар полиције Александар Вулин је казао да за Србију неће имати баш никакав значај, али да ће свакако у политичком смислу то бити јасан сигнал и путоказ да ЕУ не жели Србију у свом саставу.

„Што се Срба тиче, никакав, осим што ће нам дати у политичком смислу јасан путоказ да Европска унија нас не жели. Они мере нашу љубав према Европи мржњом према Русији. Ако волите Европу, морате да мрзите Русију. Нећу да мрзим Русију, нећу да мрзим никога. Имам право да не изгубим ни једног јединог пријатеља, ја не учествујем у вашим сукобима", поручио је министар полиције Александар Вулин, гостујући у јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије.