Актуелно

Министар Вулин у Скупштини Србије: Када је у питању борба против природних катастрофа, бићемо најопремљенији у региону

19.10.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је на данашњој седници Скупштине Србије да ће Сектор за ванредне ситуације МУП-а, захваљујући одлуци и бескрајној подршци председника Републике Србије Александра Вучића, ускоро купити два специјализована противпожарна хеликоптера који су међу најбољима на свету...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је на данашњој седници Скупштине Србије да ће Сектор за ванредне ситуације МУП-а, захваљујући одлуци и бескрајној подршци председника Републике Србије Александра Вучића, ускоро купити два специјализована противпожарна хеликоптера који су међу најбољима на свету.  

„Када планирамо капацитете за одбрану од различитих природних катастрофа које могу да задесе нашу земљу, ми размишљамо и о региону. Ми ћемо, захваљујући одлуци и бескрајној подршци председника Александра Вучића, врло брзо купити два противпожарна хеликоптера. У питању су „камови”, најбољи на свету. Када је у питању борба против катастрофа, бићемо најопремљенији у региону, хоћемо и моћи ћемо да помогнемо целом региону. Србија размишља регионално, ми мислимо и о другим земљама, о другим људима, да ли ће им бити потребна наша помоћ, не мислимо само о себи", рекао је министар полиције.

Министар Вулин је истакао посланицима у Народној Скупштини да је Споразум о сарадњи у области заштите од катастрофа са Републиком Аустријом од великог значаја.

„Веома је важно што ћемо имати Споразум о сарадњи у области заштите од катастрофа са Републиком Аустријом. Видели сте протеклог лета како је читава Европа горела. Видели сте у каквом су се проблему нашле и земље које су богатије, неки кажу и организованије, него што је Република Србија. Република Србија је прошлог лета имала више од хиљаду пожара на отвореном, али захваљујући раду Сектора за ванредне ситуације и раду Добровољних ватрогасних друштава ниједан није био катастрофалан, а сваки је могао бити катастрофалан. У Северној Македонији, у Републици Српској, у Грчкој имали смо катастрофалне пожаре. Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова им је помогао на свим овим локацијама и по ономе што нам говоре, они са којима смо се заједно борили против ватрене стихије, да није било српских ватрогасаца, стихија би била много погубнија. Имао сам ту част и задовољство да будем са нашим ватрогасцима и у Северној Македонији и у Грчкој, могу да вам кажем да тамо где је стао српски ватрогасац, тамо где смо ми поставили линију, пожар није прошао. Ниједно дрво није страдало, тамо где смо ми били. На Евији су спасена читава села и градови зато што су српски ватрогасци били ту. Такав сад споразум постижемо и са Републиком Аустријом, где ћемо моћи једни другима да помажемо и у таквим ситуацијама да преносимо знања, да преносимо искуства, једноставно једни другима да будемо на услузи”, рекао је министар Вулин.

Говорећи на тему Предлога закона о потврђивању Меморандума о разумевању о војној сарадњи између Владе Републике Србије и  Владе арапске Републике Египат, министар Вулин је поручио да је то одлична прилика да Египат упознамо са нашом одбрамбеном индустријом и свим оним што Република Србија може да понуди.

„Египат је велика, моћна земља са изванредном војском, земља која купује много на тржишту наоружања, земља која има традицију сарадње са нама и ово је одлична прилика  да разговарамо. Ово је одлична прилика да  их упознамо са нашом одбрамбеном индустријом и свим оним што наша држава може да понуди. Многи генерали и многи официри из Египта су  били школовани у нашој земљи, памте своју младост у Србији. Да смо можда имали оваквих споразума више, не би нам исламска браћа коју су довела којекаква арапска пролећа, признавали Косово. Египат је важна и велика земља. Да није било тих исламских терориста на њеном челу, можда ни Косово не би било признато од стране Египта. На нама је да радимо да Египат још једном размисли о својој одлуци и да се поново врати тамо где му је место, а то значи  на страну међународног права”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин у Скупштини Србије.