Актуелно

Одржана седница Савета за националну безбедност

21.09.2021.
Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас након седнице Савета за националну безбедност да је задовољан стањем борбене готовости, моралом и мотивисаношћу људи за унапређењем капацитета и најавио да нас у наредном периоду очекује значајније опремање и наоружавање војске и полиције...

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас након седнице Савета за националну безбедност  да је задовољан стањем борбене готовости, моралом и мотивисаношћу људи за унапређењем капацитета и најавио да нас у наредном периоду очекује значајније опремање и наоружавање војске и полиције.

Председник је истакао да је на седници Савета, којој је присуствовао и министар унутрашњих послова Александар Вулин, анализирана ситуација у Војсци Србије и полицији и да су сагледани модалитети јачања наших капацитета како бисмо још снажније деловали по питању одвраћања сваког агресора на нашу земљу и на сваку претњу потенцијалног терористичког напада.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, посебно после „криминалне акције приштинског режима и шестог по реду упада на север Косова и Метохије, уз коришћење оклопних транспортера и дугих цеви, малтретирања локалног становништва и без обавештавања градоначелника четири општине, истакао је да Србија не пристаје на политику свршеног чина  и да тражи моментално повлачење свих трупа са севера Косова и Метохије. 

Указао је да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, али да неће прихватати једностране криминалне акције.

Председник Вучић је навео да је разговарао и са представницима Квинте, и да од њих није добио предлог како би требало да изгледа „тобожње“ компромисно решење за новонасталу ситуацију.

Истакао је да је то одбио јер је реч о решењу које би унижавало Србију.

„То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији, заборавили, али би увели 20 до 30 одсто мера и то би било као компромисно решење“, рекао је председник и истакао да би једино решење било повлачење свих трупа са севера Косова и Метохије и повратка на пређашње стање.

Седници, којом је председавао председник Србије, присуствовали су и председница Владе Ана Брнабић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и директор БИА Братислав Гашић, као и председник Српске листе Горан Ракић.