Актуелно

MУП: Бесплатан телефонски број где ће сви они којима је потребна психолошка помоћ услед саобраћајних незгода моћи да је добију

30.09.2023.
Oд понедељка, 2. октобра, са радом ће почети бесплатан телефонски број 0800-085-087, који ће бити доступан радним данима од 10 до 16 часова, а где ће сви они којима је потребна психолошка помоћ услед саобраћајних незгода моћи да је добију...
Oд понедељка, 2. октобра, са радом ће почети бесплатан телефонски број 0800-085-087, који ће бити доступан радним данима од 10 до 16 часова, а где ће сви они којима је потребна психолошка помоћ услед саобраћајних незгода моћи да је добију.
 
Заинтересовани ће имати прилике да разговарају са неким од 70 психолога, обучених да пруже подршку жртвама саобраћајних незгода, као и члановима породица настрадалих или повређених, пријатељима и очевицима догађаја.

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић, који је учествовао на конференцији за медије на којој је број представљен истакао је да су сви учесници овог пројекат Агенција за безбедност саобраћаја, Управа саобраћајне полиције, Друштво психолога Србије и Удружење родитеља деце страдале у саобраћају заједно препознали потребу да се реализује пројекат рехабилитације жртвама саобраћајних незгода, односно да се пружи стручна помоћ у суочавању са проблемом.
 
„За жртве саобраћајних незгода последице су трајне, трауматичне, не само за повређене, него и за целу породицу. Велики број породица трпи последице саобраћајних незгода и након губитка члана породице живот никада није више исти“, рекао је Лакићевић и најавио да ће полицијски службеници, који раде увиђаје у наредном периоду проћи посебну специјалистичку обуку за пружање психолошке подршке.
 
Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да је у Србији у периоду од 2017. до 2021. године у саобраћајним незгодама укупно 102.000 људи изгубило живот, задобило лакше, или теже повреде.

 "Саобраћајне незгоде остављају велике последице - на друштво, на Србију, на окружење - не само онога ко је то лично доживео, без обзира да ли је у питању лакша или тежа телесна повреда. Те последице се осећају у целом окружењу", истакао је Стаматовић.

Према његовим речима, у почетку ће се у четири највећа града у Србији - Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу - разговори са психолозима заказивати и одржавати "један на један".