Aktuelno

Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar

14.02.2020.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković je, sa ruskom delegacijom predvođenom zamenikom ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandrom Čuprijanom, posetio Srpsko-ruski humanitarni centar i najavio da će se u narednom periodu promovisati kapaciteti ovog modernog nastavno-trenažnog centra koji će biti pristupačniji većem broju stručnjaka koji se bave vanrednim situacijama...
Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar
Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar
Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar
Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar
Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar
Miličković i Čuprijan posetili Srpsko-ruski humanitarni centar

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković istakao je danas u Nišu da kontinuirani razvoj i unapređenje saradnje između Srbije i Rusije, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za vanredne situacije, doprinosi prepoznatlјivosti Srpsko-ruskog humanitarnog centra kao profesionalne organizacije koja je sposobna da sopstvenim kapacitetima bude ravnopravan učesnik u profesionalnom usavršavanju vatrogasaca-spasilaca, ali i podrška u reagovanju u vanrednim situacijama.

Miličković, koji je sa ruskom delegacijom predvođenom zamenikom ministra za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandrom Čuprijanom posetio Srpsko-ruski humanitarni centar, najavio je da će se u narednom periodu promovisati kapaciteti ovog modernog nastavno-trenažnog centra koji će biti pristupačniji većem broju stručnjaka koji se bave vanrednim situacijama.

„Buduće aktivnosti će biti usmerene na uređenje zgrada u kojima je sedište, uz pobolјšanje postojećih kapaciteta kao i regulisanja poligona za obuku. Takođe, sistemski rad na unapređenju kapaciteta, mora pratiti i unapređenje kapaciteta stručnog kadra, koji će svojim stručnim znanjem i veštinama doprineti organizaciji obuka i podizanju nivoa znanja vatrogasaca-spasilaca“, rekao je državni sekretar.

Miličković je govoreći o potrebi i prednosti zajedničkog rada pohvalio vežbu „Srbija 2019“ i podsetio na pruženoj pomoći od strane Ministarstva za vanredne situacije Rusije u gašenju šumskih požara u novembru 2019. godine na Staroj planini, kada je učestvovao vazduhoplov Ilјušin-76.

„Spremnost srpskih i ruskih vatrogasaca-spasilaca da zajednički vežbaju i podignu nivo međusobne interakcije prikazana je i tokom vežbe „Srbija 2019“, kada su pokazali i  spremnost da sa svojim kolegama iz drugih država zajedničkim naporima pruže adekvatan odgovor u različitim vanrednim situacijama. Drago mi je što danas imam tu čast da putem Srpsko-ruskog humanitarnog centra pomognemo regionalnim strukturama, Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske, da pobolјšamo njihovu spremnost za predupređivanje nastanka, a i lakšeg saniranja posledica vanrednih situacija. Na tome smo izuzetno zahvalni Rusiji, ali i Međunarodnoj organizaciji za civilnu odbranu koja doprema opremu Srpsko-ruskom humanitarnom centru“, rekao je Miličković.

On je podsetio i da je Srbija u maju prošle godine postala punopravan član Međunarodne organizacije za civilnu odbranu (ICDO) .

Miličković je novom rukovodstvu, Bojanu Kostiću sa srpske strane i Andreju Mamčekovu sa ruske strane, poželeo da zajedničkim snagama i novim idejama daju novi zamah dalјim uspesima u radu Centra.

Zamenik ministra Čuprijan istakao je da je ovo osma godina kako Centar funkcioniše i da je i osnovan u cilјu da predstavlјa garanciju humanitarne bezbednosti i pružanja humanitarne pomoći čitavom Balkanskom regionu.

„Upravo preko ovog kratkog obilaska, sa trenutnim kapacitetima Centra možemo smelo da tvrdimo da ovaj Centar sigurno ima svoje buduće sutra. Čovečanstvo, na žalost nije moglo da pobedi do kraja sve požare, tehnogene havarije i sve vanredne situacije, ali razumni lјudi moraju uvek da vode računa kako će minimalizovati sve buduće rizike“, poručio je Čuprijan.

Prema njegovom mišlјenju, što više specijalista prođe i pohađa obuke Centra biće manje vanrednih situacija kako ovde, tako i u regionu.

„Siguran sam da ćemo uz obostranu želјu rešiti sve zadatke, za dobrobit naših država, ali ne samo za njih već za čitavo čovečanstvo“, naglasio je Čuprijan.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je istakao da je saradnja Rusije i Srbije u humanitarnoj sferi izuzetno važna i vidlјiv deo sveobuhvatne saradnje dve zemlјe, potpuno neotuđiva od odnosa naših naroda kroz  decenije i vekove.

„ Sadašnji moderni zadatak saradnje u humanitarnoj sferi je suzbijanje posledica humanitarnih katastrofa što je za regionalni Balkan naročito važno“, istakao je Bocan-Harčenko.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne organizacije civilne odbrane Andrej Kudinov je istakao da će u ovoj godini Srpsko - ruski humanitarni centar dobiti punu podršku strateških partnera, kao što su Ruska Federacija i Međunarodna organizacija civilne odbrane. Takođe, kako je naglasio potrebno je razmotriti mogućnost korišćenja ovog Centra za obuku i logistiku međunarodne zaštite.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstvu za vanredne situacije Ruske Federacije, ambasadoru Bocan-Harčenku na dosadašnjoj pruženoj pomoći Upravi.

„Zahvalјujem se svim pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za sve što su učinili za nas, pružajući nam pomoć u vanrednim situacijama, u opremanju, obučavanju i organizaciji službe civilne zaštite“, rekao je Novitović.

Srpska i ruska delegacija su prethodno prisustvovali vežbi vatrogasaca - spasilaca i Gorske službe spasavanja, a zatim obišli Srpsko-ruski humanitarni centar. Ovom prilikom uručena je spasilačka oprema Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske.