Актуелно

Стефановић разговарао са британским министрима о унапређењу сарадње Републике Србије и Велике Британије

29.04.2019.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Лондону са британским министром за безбедност и економски криминал Беном Воласом, као и Аланом Данканом министром за Европу и Америку...
Стефановић разговарао са британским министрима о унапређењу сарадње Републике Србије и Велике Британије
Стефановић разговарао са британским министрима о унапређењу сарадње Републике Србије и Велике Британије

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Лондону са британским министром за безбедност и економски криминал Беном Воласом, као и Аланом Данканом министром за Европу и Америку.

Потпредседник Стефановић разговарао је са британским министрима о унапређењу сарадње Републике Србије и Велике Британије, пре свега у области унутрашњих послова, али и досадашњем напретку наше земље у области европских интеграција.

Једна од кључних тема састанка министара Стефановића и Воласа била је борба против тероризма и могућност за унапређење сарадње полиција две земље у овој области.

Министар Стефановић упознао је британског колегу са мерама које је Република Србија до сада предузела према нашим држављанима који су учествовали у сукобима на страним ратиштима. Стефановић је нагласио да је, између осталог, због учешћа у сукобима у Сирији седморо наших држављана правоснажно осуђено на укупно 69 година затвора.

Стефановић је упознао Воласа и са мерама које је Република Србија до сада предузела у борби против финансијског криминала, истакавши да смо уложили огромне напоре како би отклонили све техничке недостатке и побољшали ефикасност у области спречавања прања новца и финансирања тероризма.

Имајући у виду напредак који је остварен у овој области, министар Стефановић је рекао да очекује ускоро повлачење Србије са сиве листe ФАТФ-а.

Министри Стефановић и Волас разговарали су и о унапређењу сарадње две полиције у борби против организованог и финансијског криминала, а у циљу веће безбедности грађана двеју земаља.

Потпредседник Владе Небојша Стефановић је са министром Аланом Данканом разговарао о досадашњем европском путу Републике Србије и напретку који је остварен у оквиру преговарачког Поглавља 24 – правда, слобода и безбедност.

Такође, министри Стефановић и Данкан разговарали су и о унапређењу економских односа Републике Србије и Велике Британије, као и евентуалном доласку британских инвеститора у нашу земљу.

Током данашње посете Лондону потпредседник српске Владе састао се и са Медлин Алесандри која је, у кабинету премијерке Терезе Меј, задужена за питања националне безбедности.