Актуелно

Поповић Ивковић: Република Србија je спремна да пружи пун допринос сузбијању експлоатације сваке врсте, посебно жена и деце

05.03.2020.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је на састанку високих званичника Брдо процеса у Љубљани да је за успешну борбу против трговине људима и превенцију сексуалне експлоатације деце путем интернета неопходна добра координација и брза размена информација...
Поповић Ивковић: Република Србија je спремна да пружи пун допринос сузбијања експлоатације  сваке врсте, посебно жена и деце
Поповић Ивковић: Република Србија je спремна да пружи пун допринос сузбијања експлоатације  сваке врсте, посебно жена и деце
Поповић Ивковић: Република Србија je спремна да пружи пун допринос сузбијања експлоатације  сваке врсте, посебно жена и деце

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић поручила је на састанку високих званичника Брдо процеса у Љубљани да је за успешну борбу против трговине људима и превенцију сексуалне експлоатације деце путем интернета неопходна добра координација и брза размена информација.

„Република Србија je спремна да пружи пун допринос сузбијању експлоатације  сваке врсте, посебно жена и деце“, нагласила је Поповић Ивковић, која је као пример добре сарадње у борби против трговине људима у региону истакла Мрежу координатора за борбу против трговине људима земаља Југоисточне Европе.

Поповић Ивковић је навела да је током прошле године српска полиција поднела 21 кривичну пријаву против 42 особе осумњичене за трговину људима и да је, као најзаступљенији вид експлоатације, препозната сексуална и радна експлоатација.

Она је истакла да је Србија формирала Центар за заштиту жртава трговине људима, у оквиру кога постоји и Прихватилиште за ургентни смештај жртава.

Поповић Ивковић је указала да је Република Србија донела Стратегију превенције и сузбијања трговине људима, као и да је  прошле године усвојен нови Акциони план у складу са важећим европским прописима.

Говорећи на тему превенцијe и истраге сексуалне експлоатације деце на интернету, Поповић Ивковић је истакла значај едукације родитеља и деце о опасностима које вребају на интернету.

Она је додала да Министарство унутрашњих послова спроводи низ превентивних активности, међу којима је посебно истакла предмет „Основни безбедности деце“ у оквиру кога полицијски службеници ученике првог, четвртог и шестог разреда основних школа подучавају, између осталог, и како да се заштите на интернету.

Поповић Ивковић је нагласила да је у оквиру акције „Армагедон“, која је усмерена на сузбијања искоришћавања малолетних лица у порнографске сврхе преко интернета, српска полиција само током прошле године поднела 44 кривичне пријаве због извршења 63 кривична дела.