Актуелно

Стефановић разговарао са делегацијом Европског парламента о предузетим мерама на унапређењу изборних услова у нашој земљи

07.02.2020.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са делегацијом Европског парламента, коју су предводили Тања Фајон и Владимир Билчик, о до сада предузетим мерама на унапређењу изборних услова у нашој земљи...
Стефановић разговарао са делегацијом Европског парламента
Стефановић разговарао са делегацијом Европског парламента
Стефановић разговарао са делегацијом Европског парламента
Стефановић разговарао са делегацијом Европског парламента

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са делегацијом Европског парламента, коју су предводили Тања Фајон и Владимир Билчик, о до сада предузетим мерама на унапређењу изборних услова у нашој земљи.

Стефановић јe упознао представнике Европског парламента са предлогом смањења изборног цензуса, о коме тренутно расправљају посланици Народне скупштине, рекавши да се тиме повећава степен демократичности, али и репрезентативности воље грађана у републичком и локалним парламентима.

„Уколико се усвоји овај предлог изборне листе ће лакше моћи да пређу цензус и добију мандате. Он једино не иде на руку Српској напредној странци, која ће са истим бројем гласова добити мање места у парламенту или локалним скупштинама“, објаснио је Стефановић.

Потпредседник Владе Србије, који је уједно и председник Радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом, подсетио је и да су изабрана три нова члана Савета РЕМ-а, као и да ће ускоро бити изабрана још два.

„Данас истиче рок за предлагање кандидата за два недостајућа члана. До сада изабрани чланови РЕМ-а су нестраначке личности, који су познати као озбиљни професионалци у својим областима, а то ће бити случај и са избором преосталих“, истакао је Стефановић.

Када је реч о мерама које су до сада предузете на унапређењу изборног процеса, Стефановић је подсетио и да је у Народној скупштини формиран Надзорни одбор који ће пратити поступке политичких странака, кандидата и медија током изборних активности.