Aktuelno

Stefanović razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta o preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u našoj zemlјi

07.02.2020.
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju su predvodili Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, o do sada preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u našoj zemlјi...
Stefanović razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta
Stefanović razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta
Stefanović razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta
Stefanović razgovarao sa delegacijom Evropskog parlamenta

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa delegacijom Evropskog parlamenta, koju su predvodili Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, o do sada preduzetim merama na unapređenju izbornih uslova u našoj zemlјi.

Stefanović je upoznao predstavnike Evropskog parlamenta sa predlogom smanjenja izbornog cenzusa, o kome trenutno raspravlјaju poslanici Narodne skupštine, rekavši da se time povećava stepen demokratičnosti, ali i reprezentativnosti volјe građana u republičkom i lokalnim parlamentima.

„Ukoliko se usvoji ovaj predlog izborne liste će lakše moći da pređu cenzus i dobiju mandate. On jedino ne ide na ruku Srpskoj naprednoj stranci, koja će sa istim brojem glasova dobiti manje mesta u parlamentu ili lokalnim skupštinama“, objasnio je Stefanović.

Potpredsednik Vlade Srbije, koji je ujedno i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om, podsetio je i da su izabrana tri nova člana Saveta REM-a, kao i da će uskoro biti izabrana još dva.

„Danas ističe rok za predlaganje kandidata za dva nedostajuća člana. Do sada izabrani članovi REM-a su nestranačke ličnosti, koji su poznati kao ozbilјni profesionalci u svojim oblastima, a to će biti slučaj i sa izborom preostalih“, istakao je Stefanović.

Kada je reč o merama koje su do sada preduzete na unapređenju izbornog procesa, Stefanović je podsetio i da je u Narodnoj skupštini formiran Nadzorni odbor koji će pratiti postupke političkih stranaka, kandidata i medija tokom izbornih aktivnosti.