Актуелно

Министар Вулин: Уџбенике из историје треба да пише држава Србија

24.02.2021.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да сматра да држава Србија сама треба да пише своју историју и да стога уџбеник историје, у којима ће уместо три реченице барем једна страница бити посвећена страдању Срба у Јасеновцу, треба да пише наша држава, а не страни издавачи...
01-1_AKTIVNOSTI 2_ministar VULIN

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да сматра да држава Србија сама треба да пише своју историју и да стога уџбеник историје, у којима ће уместо три реченице барем једна страница бити посвећена страдању Срба у Јасеновцу, треба да пише наша држава, а не страни издавачи.  

„У тим уџбеницима неће бити само три реченице о Јасеновцу и објашњење страних издавача шта је био Јасеновац, шта је Kосово, шта је Сребреница. Ако нам други буду писали историју, наћи ће се неко ко ће рећи да је Дара из Јасеновца ратно хушкање“, рекао је министар Вулин у Скупштини Србије.

Министар је упитао да ли је ратно хушкање клање српске деце – „Нису криви они који су их клали, него су криви они који су се усудили да се тога сете? Немојте то дозволити, неће нас бити ако се не будемо сећали“.

Према његовим речима, младим генерацијама, после гледања филма „Дара из Јасеновца“,  очи су биле пуне ужаса због злочина о којима нису знали.

„Чували смо своју децу од тог ужаса да не повредимо њихове младе душе тим злочином, а видимо колико смо решили. Треба да им кажемо ту једноставну и ужасавајућу истину“, рекао је министар Вулин, истакавши да је председник Србије Александар Вучић  имао храбрости да каже да се сними филм о Јасеновцу.

Према његовим речима, „Дара из Јасеновца“ је прича, не за свет, већ за српски народ који је, како је оценио, заборавио шта се десило у Јасеновцу, филм који треба да нам омогући да разумемо шта су нам урадили.

„Можете ли да замислите да данас у Хрватској неки од главосеча из Јасеновца имају улице, споменике, место у историји. Можете ли да замислите народ који се не стиди Миле Будака, Алојзија Степинца“, упитао је министар Вулин, оценивши да Хрватска никада није рашчистила са усташтвом.

„Народ који може да ћути на Јадовно, на Јасеновац мора добро да се замисли о себи самом“, рекао је министар Вулин.

„Сваки каменчић који уградимо у нашу заједничку кућу истине је драгоцен и вредан. Српски народ никада није оклевао да призна и злочин, да се одрекне појединца који је тај злочин починио, али српски народ није никада вршио организовани и систематски злочин, нисмо имали логоре смрти“, истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, српски народ никада у својој историји није систематски и плански наносио неправду било коме другом, ни у Сребреници ни било где другде.

„Свако дете, сваки човек, свака жена заслужује поштовање и да живи, не да се убије. Али не могу да разумем да беле мараме мајки из Сребренице заслужују сузу и поштовање, а да црне мараме српских мајки не заслужују ни сузу, ни реч, ни извини ни хвала. Не могу да разумем да нико од истакнутих представника међународне заједнице није дошао на српски гроб и помиловао црну мараму српске мајке“, нагласио је министар Вулин, уз вишеминутни аплауз посланика.

Министар је истакао да смо данас сведоци пробуђене српске државе.

„Ништа не кошта осим храбрости, да Република Српска и Република Србија обележавају заједничке датуме из своје прошлости. Ништа не кошта, осим огромне политичке и личне храбрости када је председник Вучић изашао испред срушене зграде Генералштаба и рекао НАТО агресија. Ништа не кошта осим личне и политичке храбрости, али то не кошта наш народ, што је председник Вучић отишао у Сребреницу поклонио се жртвама, али рекао - није било геноцида“, закључио је министар Вулин.