Актуелно

Министар Дачић сe састао са високим комесаром ОЕБС за националне мањине Кајратом Абдрахмановим

19.06.2024.
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са високим комесаром ОЕБС за националне мањине Кајратом Абдрахмановим и том приликом истакао посвећеност МУП-а обезбеђивању и заштити једнаких права за све грађане Србије, независно од њихове националне припадности...

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић састао се данас са високим комесаром ОЕБС за националне мањине Кајратом Абдрахмановим и том приликом истакао посвећеност МУП-а обезбеђивању и заштити једнаких права за све грађане Србије, независно од њихове националне припадности.

Министар Дачић је указао и на преданост Министарства унутрашњих послова заштити права и слобода свих припадника националних мањина у својим редовима, додајући да наш циљ остаје повећање броја припадника националних мањина у МУП.

Током разговора, Дачић је истакао да МУП предузима активности на унапређењу комуникације и сарадње полиције са мањинским, маргинализованим и социјално осетљивим групама, унапређењу безбедносне заштите припадника националних мањина и јачању одговорности у раду полицијских службеника. Такође је указао на изузетну сарадњу МУП-а са релевантним институцијама и организацијама цивилног друштва по овом питању.

Високи комесар Абдрахманов изразио је задовољство положајем националних мањина у Србији и додао да ће ОЕБС наставити да пружа подршку у даљем унапређењу њиховог положаја. 

На састанку је разматрана свеобухватна и доследна сарадња у претходном периоду, коју је пратила међусобна подршка и разумевање, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану, што је од интереса за рад ОЕБС-а и остваривања глобалног мира и стабилности, поштовање права и слобода националних мањина и проналажење мирних начина за решавање криза.