Актуелно

Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава

29.05.2023.
По налогу команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, вршилац дужности помоћника министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић одржао је састанак са начелницима организационих јединица Сектора у Србији, директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и помоћником директора РХМЗ Гораном Михајловићем...
Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава
Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава
Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава
Предузимање превентивних мера за заштиту од поплава

По налогу команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Братислава Гашића, вршилац дужности помоћника министра и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић одржао је састанак са начелницима организационих јединица Сектора у Србији, директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем и помоћником директора РХМЗ Гораном Михајловићем.

Састанак је одржан у циљу предузимања правовремених превентивних и оперативних мера како би се цео систем заштите и спасавања подигао на највиши ниво, а након најава Републичког хидрометеоролошког завода да се током недеље очекују обилне падавине које ће захватити већи део територије Републике Србије и које могу проузроковати бујичне поплаве.

На састанку је договорено да се, без одлагања, настави обилазак становништва у подручјима где су најављене обилне падавине и евидентирана критична места, затим подручја где су у току санациони радови, заједно са представницима ЈВП “Србијаводе” и начелницима или представницима штабова за ванредне ситуације локалних самоуправа.

Такође, након обилних падавина претходних дана које су проузроковале бујичне поплаве, из којих су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а евакуисали 12 лица, представници МУП настављају да помажу становништву у санирању последица кроз црпљење воде из поплављених домаћинстава.

По потреби биће ангажовано додатно људство и механизација, у циљу спречавања плављења подручја, заштите становништва и њихове имовине.