Актуелно

Министар Вулин:Ако уведемо санкције Русији, ЕУ ће нам допустити да признамо такозвано Косово

06.07.2022.
„У истом извештају у коме се позива на поштовање међународног права, Европски парламент је затражио од Србије да се прикључи рату Запада против Русије, али и да признамо такозвано Косово...

„У истом извештају у коме се позива на поштовање међународног права, Европски парламент је затражио од Србије да се прикључи рату Запада против Русије, али и да признамо такозвано Косово. За улазак у непријатељство са Русијом, вековном, а често и једином савезницом у најтежим тренуцима нашег постојања, Европска унија нам као награду нуди да признамо Косово као државу. Сигурно у Европском парламенту има неког ко мисли да би то Србија прихватила, али такав ум још медицински није документован. Лицемерје није болест, да јесте Европском  парламенту би била потребна колективна терапија. Европска унија се од избијања сукоба у Украјини понаша не као савез држава, већ као скуп територија које немају ни своју политику, ни своје интересе, зато им Србија као самостална земља толико и смета.

 

Док Александар Вучић води Србију, ми ћемо бити држава и нећемо постати део антируске хистерије, баш као што нећемо признати такозвано Косово. Чак и да испунимо све што лицемери из Европске уније од нас траже, да ли нам било ко гарантује да је уценама крај, да ли нам било ко гарантује да следећи захтев није поништавање Републике Српске или колико ће се још чекати да се од нас затражи да на олтар европских вредности приложимо животе српских војника у борби са Русијом. Једино што би Европска унија од Србије могла да затражи је да се Србија доследно придржава међународног права, штета што то Европски парламент није тражио од себе", изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, коментаришући то што су посланици Европског парламента усвојили резолуцију у којој се наводи да ће напредак Србије ка ЕУ директно зависити од јачања владавине права и усклађивања са европском спољном и безбедносном политиком, што укључује увођење санкција Русији, те да се од Србије очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа са Косовом "заснованог на међусобном признању".