Актуелно

Начелник Лакићевић на промоцији едукативне кампање у вези са унапређењем безбедности саобраћаја

02.10.2023.
Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Славиша Лакићевић истакао је данас на промоцији едукативне кампање у вези са унапређењем безбедности саобраћаја да је у саобраћајним незгодама у нашој држави за првих девет месеци ове године две и по хиљаде повређених мање у односу на исти период прошле године, док је број погинулих мањи за чак 70...

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Славиша Лакићевић истакао је данас на промоцији едукативне кампање у вези са унапређењем безбедности саобраћаја да је у саобраћајним незгодама у нашој држави за првих девет месеци ове године две и по хиљаде повређених мање у односу на исти период прошле године, док је број погинулих мањи за чак 70.

„Репресија сама по себи не може овде да да максималан учинак и зато су овакве акције, овакве кампање, јако битне да подигнемо свест о учешћу у саобраћају и поштовању саобраћајних прописа. Имамо позитиван тренд ове године што се тиче страдања у саобраћајним незгодама: две и по хиљаде повређених мање него прошле године, 70 погинулих мање него  прошле године у првих девет месеци. То говори да сви заједно једном заједничком синергијом, као партнери морамо да дођемо до још повољнијег стања и не миримо се са страдањем у саобраћају. Скоро нам је усвојена и Стратегија безбедности саобраћаја и Акциони план за спровођење стратегије, чији су циљеви да се преполови број погинулих и тешко повређених у саобраћајним незгодама и да не буде погинуле деце у саобраћају“, поручио је Лакићевић на промоцији кампање на тему значајa и употребе зауставне траке и утицаја оштећене, покрадене саобраћајне сигнализације и опреме на безбедност у саобраћају.

Нагласио је да Министарство унутрашњих послова годинама сарађује заједно са јавним предузећима, као и са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Ово су ти превентивни пројекти којима подижемо свест свим учесницима у саобраћају и трудимо се да смањимо нуспојаве саобраћајних незгода. Оно што нас забрињава то је да смо, статистички гледано, а статистика је неумољива, у претходне три године имали две и по хиљаде саобраћајних незгода које су биле продукт погрешног заустављања или претицања, вожње зауставном траком или паркирања. Такође, 75 живота смо изгубили у те три године у тим саобраћајним незгодама, а број повређених је око хиљаду и по“, рекао је Лакићевић.

Начелник Лакићевић је додао да је рад на превенцији неопходан да би се спречила сва недозвољена понашања која изазивају саобраћајне незгоде.

„Министарство унутрашњих послова и Управа саобраћајне полиције, али и друге линије рада свакодневно су на најкритичнијим деоницама ауто-путева. Само у девет месеци ове године смо поднели више од 600 прекршајних пријава за прекршаје вожње зауставном траком или заустављање или непрописног паркирања“, казао је Лакићевић.

На промоцији кампање говорио је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, као и директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак.