Aktuelno

Srbija pojačala borbu protiv ilegalnih migracija: Štab u Malom Zvorniku dao odlične rezultate

05.02.2024.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je novoformirani Štab za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, gde je istakao da su štabovi u drugim gradovima dali izuzetne rezultate, kao i da je rad ovog novog štaba već urodio plodom.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je danas Štab za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, koji je po njegovom nalogu  formiran 29. januara, od kada su na tom području pojačane aktivnosti policije na suzbijanju iregularnih migracija, kao i granični prelaz u tom mestu.

Istakao je da su štabovi, koji su prethodno formirani u Subotici, Preševu, Dimitrovgradu dali izuzetne rezultate i da je novoformirani štab u Malom Zvorniku nastavak opsežne akcije na suzbijanju iregularnih migracija na teritoriji Srbije.

Rad novoformiranog štaba je već dao konkretne rezultate, a veći broj pripadnika MUP-a - Žandarmerije, Uprave granične policije, Uprave saobraćajne policije, kao i policije opšte nadležnosti, na ulicama Malog Zvornika, Ljubovije, Loznice i Banje Koviljače pozitivno je ocenjen kod građana. 

Od formiranja ovog štaba do danas 271 iregularni migrant je prevezen u prihvatne centre, 21 iregularni migrant je zadržan po Zakonu o prekršajima, dok su tri smeštena u prihvatilište za strance. Privremno su oduzeta tri putnička vozila, kao i šest mobilnih telefona. 

U ovom periodu kontrolisano je 1.270 osoba kao i 700 vozila i 19 objekata koji pružaju usluge smeštaja. Uhapšene su dve osobe, a podneto je pet krivičnih prijava u vezi sa drogom i nedozvoljenim prelazom državne granice i krijumčarenjem ljudi. 

Podneto je 56 prekršajnih prijava, od kojih su 52 po Zakonu o strancima, tri po Zakonu o oružju i municiji i jedna za prekršaj iz Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Ministar je naglasio da će pripadnici MUP-a, kako na ovom području, tako i u drugim delovima zemlje pojačano raditi dokle god bude bilo iregularnih migranata, aktivnih kanala krijumčarenja i drugih vidova kriminala, a sve u cilju bezbednosti i sigurnosti građana i njihove imovine.