Актуелно

Државни секретар MУП-а Бојан Јоцић присуствовао отварању и пуштању у пробни рад „Објекта 2 Државног дата центра”

07.07.2022.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић присуствовао је данас у Крагујевцу отварању и пуштању у пробни рад „Објекта 2 Државног дата центра” који је намењен је за смештај опреме и података Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, као и Безбедносно-информативне агенције...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић присуствовао је данас у Крагујевцу отварању и пуштању у пробни рад „Објекта 2 Државног дата центра” који је намењен је за смештај опреме и података Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, као и Безбедносно-информативне агенције.

Овај објекат има посебне техничке функционалности прилагођене потребама безбедносних служби и заједно са објектом 1, који је намењен државној управи, локалној самоуправи, као и комерцијалним корисницима, чини заокружен и јединствен комплекс Државног дата центра.

Сви системи у дата центру су дуплирани, а ако би се неким случајем прекинуло напајање оба енергетска свода, систем би самостално наставио на ради без икавих проблема наредних 96 сати и то без досипања горива у резервоаре. Дизајн дата центра обезбеђује максималну енергетску ефикасност, а топлотна енергија коју опрема ослобађа користи се за грејање администартивног дела.

Објекат Државног дата центра у Крагујевцу простире се на парцели од 4ha и представља комплекс од 2 објекта од укупно око 14.000m2 са предвиђеном инсталираном снагом у пуном капацитету од 14MW.

Отварању су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар одбране Небојша Стефановић.