Актуелно

Поповић Ивковић: Србија јасно опредељена да буде лидер стабилности на Балкану, развија партнерске односе са свим земљама Европе и света

11.09.2019.
Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас да је Србија јасно опредељена да буде лидер стабилности на Балкану и развија партнерске односе са свим земљама Европе и света, водећи притом првенствено рачуна о интересима својих грађана...

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас да је Србија јасно опредељена да буде лидер стабилности на Балкану и развија партнерске односе са свим земљама Европе и света, водећи притом првенствено рачуна о интересима својих грађана.

Поповић Ивковић се, на међународној научној конференцији „Српско – амерички односи“, осврнула и на историјску повезаност српског и америчког народа у борби за слободу и подсетила на подизање српске заставе изнад Беле куће и недвосмислену подршку коју је те 1918. године амерички народ исказао српском.    

Она је такође указала да смо свесни и да су односи Србије и Сједињених Америчких Држава кроз историју варирали и да нисмо увек били на истим странама, али је, како је навела, учињено много на унапређењу сарадње две земље, захваљујући пре свега преданости председника Србије Александра Вучића и Владе Србије.

Она је подсетила и на успешно реализовану недавну посету председника Вучића САД-у, као и на прву посету потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића САД -у маја ове године.

„Након разговора министра Стефановића са највишим званичницима америчких агенција за спровођење закона, међу којима су директор ФБИ, ДЕА, национални координатор за борбу против тероризма при Стејт департменту и државни секретар за националну безбедност Кевин Мекалинен, заузет је заједнички став да је сарадња у области безбедности на високом нивоу и да се остварује добра размена информација у области борбе против свих видова криминала, са посебним нагласком на борбу против тероризма, дрога, кријумчарења и трговине људима и незаконитих миграција“, навела је Поповић Ивковић.

Она је указала да су САД, у безбедносном смислу, једна од технолошки најнапреднијих држава света и додала да је у интересу Србије да учи и модернизује свој безбедносни сектор, у циљу заштите своје територије, али и пружања доприноса безбедности на глобалном плану.

Према њеним речима, Влада САД значајно је помогла и подизању капацитета српске полиције, како у техничком тако и едукативном смислу, и омогућила да полицијски службеници специјализују своје вештине и знања, у циљу пружања брзог одговора на безбедносне претње.

„Поносни смо што се Србија позиционирала као регионални лидер и поуздан партнер у борби против тероризма“, истакла је Поповић Ивковић и подсетила да наша земља учествује у раду Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Државни секретар је указала и да су без обзира на различите ставове које Србија и САД имају по питању статуса наше јужне покрајине, оптимистични и видљиви напори да се усагласе ставови наших држава о неразумним потезима приштинских институција.

„Несумњива је чињеница да је Београд конструктивни партнер у бриселском дијалогу, док Приштина након неиспуњавања преузетих обавеза наставља да спроводи и нове штетне мере. Надам се да ћемо између осталог и кроз сарадњу са вашом земљом доћи до укидања такси од 100 одсто на српску робу и  створити услове за наставак дијалога, који би био конструктиван и створио боље услове живота и српског и албанског народа на Косову и Метохији“, закључила је Поповић Ивковић.