Актуелно

Mинистар Гашић разговарао са Вераном Матићем, председником Комисије за истраживање убистава новинара

14.03.2023.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић разговарао је данас са Вераном Матићем, председником Комисије за истраживање убистава новинара и чланом радних група за заштиту и безбедност новинара, о значају јачања заједничке сарадње у циљу ефикаснијег решавања случајева угрожавања безбедности новинара...

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић разговарао је данас са Вераном Матићем, председником Комисије за истраживање убистава новинара и чланом радних група за заштиту и безбедност новинара, о значају јачања заједничке сарадње у циљу ефикаснијег решавања случајева угрожавања безбедности новинара.

На састанку је указано на потребу развијања механизма брзих одговора у ситуацијама у којима се новинари осећају угроженим, као и рада на превенцији и едукацији новинара и представника МУП-а у вези са питањима која се односе на безбедност новинара.

Министар Гашић је нагласио да Министарство унутрашњих послова континуирано ради на очувању безбедности новинара, као и да реагује на сваку претњу и угрожавање безбедности.

„Увек смо спремни за сарадњу и отворени за сва питања у вези са безбедношћу новинара. Веома је важно да се осећају сигурно и безбедно док обављају свакодневне новинарске задатке. Министарство унутрашњих послова даће снажан допринос у раду Комисије за истраживање убистава новинара и полицијски службеници ће активно учествовати у њеном раду“, истакао је министар Гашић.

Матић је досадашњу сарадњу са МУП-ом, кроз Сталну радну групу за безбедност новинара, оценио веома добром.

 „Представник Министарства унутрашњих послова у Сталној радној групи доступан је новинарским и медијским удружењима и њиховим контакт тачкама за размену информација о нападима на новинаре. У претходних неколико дана приметан је пораст насиља над новинарима и потребна је адекватна и хармонизована реакција надлежних институција и медијске заједнице у сваком појединачном случају како би починиоци били приведени правди. Сваки напад на новинара је напад на основне принципе и вредности једног демократског друштва“, рекао је Матић и додао да је са министром Гашићем разговарао и о даљем раду Комисије за истраживање убистава новинара будући да су неки од њених чланова пензионисани.