Актуелно

Министар Вулин: Србија може да се ослони на ватрогасце-спасиоце које одликују храброст и скромност

17.09.2021.
Свечаном доделом захвалница и признања Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова обележио је данас свој Дан и славу, а министар унутрашњих послова Александар Вулин, коме је за допринос у развоју овог сектора уручена златна плакета, поручио је да Србија може да се ослони на ватрогасце -спасиоце које одликују храброст и скромност иако свакодневно ризикујући своје животе чине велика дела...

Свечаном доделом захвалница и признања Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова обележио је данас свој Дан и славу, а министар унутрашњих послова Александар Вулин, коме је за допринос у развоју овог сектора уручена златна плакета, поручио је да Србија може да се ослони на ватрогасце -спасиоце које одликују храброст и скромност иако свакодневно ризикујући своје животе чине велика дела.

„Врлина је сама по себи награда, и то је управо оно што сам препознао у вама. Храброст иде уз ваш посао, али врлина коју сам препознао и упознао делећи са вама хлеб и време јесте скромност“, рекао је министар Вулин.

Истакао је да ватрогасци-спасиоци свакога дана не знајући и не питајући коме треба да помогну, ризикују своје животе, здравље, ризикују и за то не траже ништа заузврат, јер сматрају да је оно што раде само по себи награда.

„Гледао сам вас у ватри, у води и сваки пут видео да тамо где сте ви били, настане сигурност, ред, ствари почну да имају смисла. Имао сам прилике да вас видим у суочавању са људском несрећом, са оним што нико не жели да види и ви ни тада нисте тражили награду или очекивали да вас посебно цене, поштују, воле. Скромност је врлина коју сам упознао код вас и бескрајно сам поносан што сам упознао људе који је носе“, навео је министар.

Подсетивши на ангажовање ватрогасаца-спасилаца током гашења пожара у Грчкој и Северној Македонији, министар је рекао да је име српских ватрогасаца допринело да се име Србије изговара са више поштовања и дивљења. 

„На првој линији тамо где сте ви стали она није пала, ниједно дрво више није страдало, а они којима је било тешко знали су да је помоћ стигла. Постојаће стотине, хиљаде људи које су запамтиле српске ватрогасце захваљујући којима имају кућу и могу да трају“, навео је министар.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, истакавши да су ватрогасци-спасиоци срж оперативног дела Сектора истакао је да су од оснивања, 2009. године, до данас ти хероји интервенисали 381.928 пута  и спасили 26.512 људи.

„Ватрогасци-спасиоци су људи који у себи носе највредније људске особине, храброст, племенитост, хуманост и поверење у колегу који стоји поред њих“, рекао је Чаушић, истакавши да се у ризичном и тешком послу који обављају ватрогасци- спасиоци ослањају на знање, искуство, опрему и једни на друге.

Похваливши рад комплетног Сектора за ванредне ситуације, Чаушић је издвојио Управу за превентивну заштиту која је у последњих годину дана обавила више од 6.607 инспекцијских надзора, као и Одељење за уништавање неексплодираних убојних средстава које је уништило и неутралисало 704 експлозивне направе.

Чаушић, који је у знак захвалности и доприноса развоју Сектора уручио златне значке и плакете, истакао је да је број награда велики јер сваки дан рађа новог хероја и даје нам нови повод за награду.

Уручивши министру Вулину златну плакету Сектора за ванредне ситуације, Чаушић је навео да је то мали знак захвалности за подршку и помоћ у развоју СВС коју је, како је навео, министар показао од првог дана свог мандата.

„Имали сте слуха и разумевања и то је резултирало највећим бројем објеката који се реновирају,пројектима за изградњу нових објеката, капиталних пројеката за куповину нових камиона и противпожарних хеликоптера, а новчане и неновчане награде које сте доделили ватрогасцима-спасиоцима показују да мислите о људима и да поштујете њихов рад“, рекао је Чаушић.