Актуелно

Mинистар Вулин: Србија током јучерашњих дешавања показала да је функционална и организована држава

18.09.2022.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је Србија током јучерашњих дешавања показала да је функционална и организована држава, снажна и способна да спроводи своје одлуке и која је у стању да пружи пуну безбедност својим грађанима...

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је Србија током јучерашњих дешавања показала да је функционална и организована држава, снажна и способна да спроводи своје одлуке и која је у стању да пружи пуну безбедност својим грађанима.

„Ниједан грађанин није повређен, а 13 полицајаца је лакше повређено. 87 лица је приведено, против 11 су поднете кривичне пријаве, остале ће бити прекршајне. Ни један једини грађанин није повређен. Српска полиција је показала да је у стању да спроведе наређење председника Александра Вучића да сви грађани Србије морају да буду безбедни и да њихова права морају да буду испоштована. Одлуку да нема шетње спровели смо, ходали су тачно 150 метара од Уставног суда до Ташмајданског парка“, рекао је Вулин у јутарњем програму телевизије „Пинк“.

Указао је да држави ниједан амбасадор није наредио шта да ради и да је Србија показала да је организована и успешна.

„Политиканти из Двери, Заветника, како год да се зову, покушали су све ово да искористе. Председник Александар Вучић им је показао како се понаша држава и државник и огромна већина грађана је то подржала, јер је видела да може да верује својој држави“, казао је министар Вулин и нагласио да је председник Вучић једини политичар који геј параду није искористио за политиканство и није дозволио да та наметнута тема постане једина ствар у нашим животима, када имамо озбиљније теме енергетску, проблеме са Шиптарима на Косову и Метохији, угрожавање Републике Српске.

Указао је да је обезбеђење геј параде Министарство унутрашњих послова коштало око три милиона евра и да је било ангажовано скоро 6.000 полицајаца на које је поносан, јер су професионално одрадили свој посао и сачували личну и имовинску безбедност сваког човека.

Министар је истакао да је један полицајац ударен лопатом у слепоочницу и да би да није имао шлем био усмрћен.

„Лопатом сте хтели да убијете полицајца, човека, Србина, човека који вам је комшија. Шта вам је скривио , што сте напали полицију? Али као што сте видели полиција је успешно заштитила све и учеснике параде и оне који су противници. Не мислим да је ова парада вредела мојих повређених 13 полицајаца, као што не мислим да олош који је напао полицајце може за себе да каже да је патриота, а одмах да вам кажем да ћемо их наћи и обрачунати се са њима у складу са законом“, нагласио је министар полиције.

Оценио је да организатори Европрајда овим скупом нису унапредили права за која се боре, нису успели да објасне оно што су желели, а могли су да покажу толеранцију, да разумеју земљу у којој живе.

Нагласио је да ће полиција док је он министар на силу одговарати одмах и да неће стајати шест сати и чекати да им поломе обе ноге, те да ће се онога момента када јој се угрози безбедност бранити и реаговати.

Министар је рекао да је био на улици са својим полицајцима, јер он дели судбину својих полицајаца.

Према његовим речима, полицајци који раде по тридесет година у Министарству унутрашњих послова не памте да је у једном дану био тако велики број важних и високоризичних скупова који су завршени са тако мало инцидената и на начин да нико не може да приговори било шта.

Министар Вулин је објаснио да је шетња Европрајд 2022 била забрањена, али да је концерт био дозвољен и да је полиција обезбедила трасу од места окупљања до Ташмајдана где се концерт одржавао.

„Организатори су тражили да прођу читавим Булеваром краља Александра да се спусте на концерт, полиција је рекла не долази у обзир. Нема шетње, можете да се окупите испред Уставног суда, одмах прођете кроз парк код цркве Светог Марка и најбезбеднијом и најкраћом рутом улазите на концерт. Може сада неко да злоупотребљава, да се игра, ради шта хоће, али тако је било, 150 метара. Јуче смо имали промоцију потпоручника. Има ли лепше, је л има лепшег догађаја. По први пут смо имали Формулу 1 у Београду, па зар није дивно, породични празник. Не, уместо тога ми расправљамо о томе да ли ћемо дозволити геј параду и да ли ће неко некоме разбити главу. Срећа, па имамо државу и показали смо да имамо државу, сва права су заштићена, кад смо рекли нема шетње –нема шетње", изјавио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин гостујући на телевизији Пинк.