Актуелно

Томашевић: Организовани криминал не познаје границе, потребно je наставити јачање међународне полицијске сарадње

31.01.2020.
Помоћник министра унутрашњих послова Катарина Томашевић рекла је да се борба против криминала данас никако не може ограничити само на једну земљу, с обзиром на то да организовани криминал не познаје границе, па је зато потребно наставити са јачањем међународне полицијске сарадње у домену размене информација...
Томашевић: Организовани криминал не познаје границе, потребно je наставити јачање међународне полицијске сарадње
Томашевић: Организовани криминал не познаје границе, потребно je наставити јачање међународне полицијске сарадње
Томашевић: Организовани криминал не познаје границе, потребно je наставити јачање међународне полицијске сарадње

Помоћник министра унутрашњих послова Катарина Томашевић рекла је да се борба против криминала данас никако не може ограничити само на једну земљу, с обзиром на то да организовани криминал не познаје границе, па је зато потребно наставити са јачањем међународне полицијске сарадње у домену размене информација.

Томашевић је на ИПА конференцији „Борба са тешким злочинима на Западном Балкану“, која је одржана у Напуљу, истакла да је досадашње учешће припадника полиције у заједничким истражним тимовима донело конкретне резултате у откривању организованих криминалних група.

„Имајући у виду савремена технолошка достигнућа, неопходно је перманентно инвестирати у опремање и обуке полицијских службеника који се боре против организованог и свих других видова криминала“, рекла је Томашевић.

Она се захвалила на позиву нашој полицији да буде део ИПА 2017 пројекта подршке у заједничкој борби против криминала на Западном Балкану.

„Министарство унутрашњих послова Републике Србије оцењује пројекат као ефикасан и вишеструко користан. Осим подршке у реализацији оперативних активности, овај пројекат је значајно допринео стицању важних знања о специфичним областима оперативног рада полиције. Овај пројекат пружио је прилику да се полицајци читавог региона и Европе сретну, размене искуства и на тај начин формирају један нераскидив савез за будућност. Полицијски посао се превасходно заснива на поверењу, а то поверење се стиче кроз посао и кроз лични контакт. Сматрамо да би наставак пројекта био пожељан будући да доприноси значајним резултатима криминалистичке полиције, како на територији Србије, тако и у осталим европским земљама“, истакла је Томашевић.

Онa се осврнула и на резултате српске полиције у претходној години, како на домаћем, тако и на међународном плану.

„Наша полиција је прошле године у Србији запленила 7,3 тоне различитих врста наркотика, што је апсолутни рекорд откако се води статистика. Прошле године у нашој земљи су процесуиране и 24 организоване криминалне групе које су се бавиле трговином наркотицима, високотехнолошким криминалом, крађом културних добара, кријумчарењем миграната, трговином људима и финансијским криминалом. Такође, српска полиција је учествовала и у девет међународних акција разбијања криминалних група које су кријумчариле наркотике. У овим акцијама ухапшена је 61 особа, док је заплењено више од 1,9 тона кокаина и око 140 килограма марихуане“, рекла је Томашевић.

На конференцији у Напуљу припаднику Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије Николи Ђоковићу уручена је награда за остварене резултате у борби против трговине наркотицима.