Актуелно

Oбележен дан Хеликоптерске јединице МУП-а

07.04.2024.
Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова обележава данас свој дан и 57 година од оснивања и том приликом државни секретар др Жељко Бркић поручио је да свим припадницима ове јединице због њихових квалитета, знања и способности дугујемо огромно признање и да ће Министарство унутрашњих послова наставити да им омогућава што боље услове за рад...

Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова обележава данас свој дан и 57 година од оснивања и том приликом државни секретар др Жељко Бркић поручио је да свим припадницима ове јединице због њихових квалитета, знања и способности дугујемо огромно признање и да ће Министарство унутрашњих послова наставити да им омогућава што боље услове за рад.

„Током целе историје ове јединице, која датира од 1967. године, а која је вредна сваког поштовања и пажње, ви сте били они који су изнад тла били права логистичка подршка и нераскидива спона својим колегама који на терену штите грађане Србије или решавају постављене задатке“, рекао је Бркић.

Државни секретар је истакао да се неће заборавити ниједна акција спасавања, превоза повређених и болесних, потраге за несталима и контроле саобраћаја, али ни лепе и светле летачке активности попут постављања крстова на звонике и кровове српских светиња.

„Не заборављамо ни вашу помоћ у оним тешким, ванредним ситуацијама која је неретко упућена и ван граница Србије, када сте храбро улазили у борбе против природних катастрофа у Словенији, Грчкој, Северној Македонији и Републици Српској и надљудским напорима помогли угроженом становништву“, рекао је он.

Бркић је нагласио да ова елитна јединица Министарства унутрашњих послова, са својим изузетним ваздухопловним механичарима и најсавременијом опремом у чијим су редовима модерне летелице попут Супер пуме, Камова Ка 32 и Ербаса Х-145, понос Србије и да је једна од најснажнијих и најмодернијих флотила у Европи.

Подсетио је и да је у октобру прошле године Хеликоптерска јединица МУП-а добила нов, модеран и функционалан хангар са управним делом и пратећим објектима за посаду и хеликоптере, али да се у наредном периоду очекује модернизација ове јединице кроз нове летелице, као и додатна улагања пре свега у знање и јачање ове јединице у људству.

Командант Хеликоптерске јединице Ненад Недић истакао је да су највеће богатство ове јединице њени припадници, механичари и пилоти који се издвајају по свом искуству.

„Наше посаде стицале су своја знања у многим светским ваздухопловним центрима, од Сједињених Америчких Држава до Русије, у Норвешкој, Шведској, Италији, Немачкој, Француској, Шпанији, Аустрији. Наши пилоти су летели изнад фјордова и Алпа, стицали своје искуство изнад Персијског залива и Африке“, рекао је командант јединице и истакао да су своје умеће пилоти МУП-а небројено пута показали и у бројним међународним мисијама када су симболе Србије „поносно носили на летачком комбинезону, несебично ризикујући своје животе“.

Према Недићевим речима, по први пут ће у Србији бити успостављен систем школовања кадрова који ће обезбедити ефикасну попуну састава јединице и да је захваљујући министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу и директорки Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријели Грујић потписан споразум са Ваздухопловном академијом у Вршцу за школовање пилота за потребе ове јединице. Такође је рекао да је са Ваздухопловном академијом „Петар Драпшин“ успостављен систем школовања ваздухопловних механичара.

Командант Недић је уручио и плакете заслужним институцијама које блиско сарађују са Хеликоптерском јединицом, као и представницима Министарства унутрашњих послова.